Anasayfa / GÜNCEL MEVZUAAT / TEŞVİK BELGELİ YATIRIMLARDA FAİZ DESTEĞİ

TEŞVİK BELGELİ YATIRIMLARDA FAİZ DESTEĞİ

Faiz desteğinin talep edilmesi halinde, bölgesel uygulama kapsamında III. ve IV. bölgelerde yapılacak yatırımlar ile Ar-Ge ve çevre yatırımları için uygulanması öngörülmüştür.

ygulama finansman giderlerinin önce yatırımcı tarafından ödenmesi, daha sonra faiz desteği olarak belirlenen tutarın yatırımcıya iade edilmesi esasına dayanmaktadır. Teşvik belgelerinde faiz desteği öngörülen yatırımlar için yatırımcının talepte bulunması, bankaların kredi kullan-dırımını öngörmesi ve bankaca Hazine Müsteşarlığı’na yapılacak müracaatın yapılacak değerlendirme çerçevesinde uygun görülmesi gerekmektedir.

Faiz desteğine ilişkin düzenlemeler 2009/15199 sayılı BKK’nın 8. maddesi ile, 2009/1 No.lu Tebliğ’in 18 ve 19. maddelerinde yer almaktadır. Bu maddelerde faiz desteğinin kapsamı yatırım yeri ve türüne göre, oran olarak ve yararlanılacak azami tutar ve süre bazında belirlenmiştir. Söz konusu belirlemeler şöyledir:

– Faiz desteği en az bir yıl vadeli krediler için uygulanır.

– Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlarda, faiz desteği uygulamasına esas olacak kredi miktarı, sabit yatırım tutarının % 70’ini geçemez.

– Faiz desteği miktarı, her bir itfa planı için ödenecek faiz veya kâr payı oranının; III. bölgede yapılacak yatırımlarda Türk Lirası cinsi kredilerde 3 puanı, döviz veya dövize endeksli kredilerde 1 puanı, IV. bölgede yapılacak yatırımlarda Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz veya dövize endeksli kredilerde 2 puanı, bölge ayrımı yapılmaksızın araştırma ve geliştirme yatırımları ile çevre yatırımlarında Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz veya dövize endeksli kredilerde 2 puanı olarak belirlenmiştir.

– Teşvik belgesi bazında uygulanacak azami faiz desteği tutarı; III ve IV. bölgede yapılacak yatırımlar için beşyüzbin Türk Lirası, araştırma ve geliştirme ve çevre yatırımları için üçyüzbin Türk Lirası’dır.

– Faiz desteği belirlenen kapsam dahilinde azami ilk kredi kullanım tarihinden itibaren 5 yıl süreyle uygulanır.

– Faiz desteğinden yararlanabilmek için kredinin Hazine Müsteşarlığı ile protokol imzalamış kurumlardan kullanılması gerekmektedir.

– Faiz desteği içeren teşvik belgelerine konu yatırımlardan finansal kiralama şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilecek olanlar için de faiz ödemelerini içeren itfa planı yapılması kaydıyla aynı şartlarla faiz desteği uygulanması mümkündür.

– Döviz kredisi veya dövize endeksli kredi kullandırılması halinde, faiz tahakkuk tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru dikkate alınarak işlem yapılması gerekmektedir.

Faiz desteğine bir sınırlamada bazı kredi türleri ve yatırım harcamaları yönünden getirilmiştir. Faiz desteğinin;

– Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca kullandırılan veya kamu kaynaklarından sübvanse edilen krediler,

– Kullanılmış makine ve teçhizat,

– Kamu iktisadi teşebbüsleri dahil kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yapacakları yatırımlar,

– Teşvik belgesinde kayıtlı yatırıma başlama tarihinden önce gerçekleştirilen yatırım harcamaları

için uygulanması söz konusu değildir.

Yeni teşvik sisteminde kullanılmış yerli makine ve teçhizat, teşvik belgesi kapsamı dışında tutulmakla birlikte; bazı hallerde kullanılmış makine ve teçhizatın teşvik belgesi kapsamında ithali mümkün bulunmaktadır. Ancak faiz desteğine ilişkin düzenlemede ithal ve yerli ayırımı yapılmaksızın kullanılmış makine ve teçhizatın kapsam dışında olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle yerlide olsa ithalde edilse kullanılmış makine ve teçhizat faiz desteği kapsamı dışında bulunmaktadır.

Teşvik belgesi kapsamı yatırımın başka bir yatırımcıya devredilmesi durumunda, devralan yatırımcının teşvik belgesinde faiz desteğinin öngörülmüş olması ve krediyi veren Bankaca da uygun görülmesi halinde, eski itfa planındaki vade ve azami faiz desteği miktarı değiştirilmeksizin bakiye kredi için düzenlenecek yeni itfa planına göre faiz desteği ödemesi yeni yatırımcıya yapılır. Aksi takdirde, faiz desteği uygulaması durdurulur.

Daha Fazla Bilgi için  dengemusavirlik.com Sitesini İnceleyiniz..

Ayrıca Bakınız...

2014 Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi

 A) Toplu sözleşmede yer alan hükümler Bilindiği üzere, 14/8/2013 tarihli ve 28735 sayılı Resmi Gazetede …