İNTİKAL EDEN GAYRİMENKULDEN İLİŞİK KESME BELGESİ YAZISI

Terekeye dahil gayrimenkullerin devredilebilmesi ve üzerinde ayni hak tesis edilebilmesi için, gayrimenkule ya da devri istenilen hisse ise yalnız bu hisseye isabet eden verginin tamamının ödenmesi gerektiği.

 

Başvurunuzda, anneanneniz …’nin 2005 yılında, anneniz …’ın da 2008 yılında vefat ettiği, her iki ölümden dolayı veraset ve intikal vergilerinin ödendiği belirtilerek, …’nin adına yeniden beyanname verilip verilmeyeceği ile tapunun alınması için nasıl bir yol izleneceği hususlarında bilgi istenilmektedir.

 

7338 sayılı VİVK’nın 19. maddesinde, intikali yapılacak gayrimenkule isabet eden VİV tamamen ödenmedikçe devir ve ferağ yapılamayacağı ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemeyeceği, mükelleflerce tahakkuk eden vergiye karşılık 6183/10. maddesinde yazılı cinsten teminat gösterildiği takdirde intikal eden gayrimenkullerin bir kısmının veya tamamının devir ve ferağına izin verilebileceği, teminat olarak gösterilecek gayrimenkullerin değerinin 6183/90. maddesinde yazılı komisyonlar tarafından aynı Kanun’un 91. maddesine göre tespit edileceği belirtilmiştir.

 

Diğer taraftan, 21 Seri No.lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde, mükelleflerce, tahakkuk eden veya edecek olan vergiye karşılık 6183 sayılı Kanun’un 10. maddesinde yazılı cinsten (Bu maddenin 5. bendinde yazılı olan menkul mallar hariç) teminat gösterildiği takdirde intikal eden gayrimenkullerin bir kısmının veya tamamının başkalarına devir ve ferağına veya rıza-i taksim yapmalarına veyahut ta müşterek mülkiyete dönüştürmelerine izin verilebileceği açıklanmıştır.

 

Bu hükümlere göre; terekeye dahil gayrimenkullerin devredilebilmesi ve üzerinde ayni hak tesis edilebilmesi için, gayrimenkule ya da devri istenilen hisse ise yalnız bu hisseye isabet eden verginin tamamının ödenmesi veya vergiye karşılık 6183 sayılı Kanun’un 10. maddesinde yazılı cinsten teminat gösterilmesi halinde ilişik kesme belgesinin verilmesi gerekmektedir.

 

Bu itibarla, anneanneniz ve annenizin vefatı dolayısıyla veraset ve intikal vergisi beyannamelerinin hangi vergi dairesine verilmiş ise intikal eden gayrimenkulün devir ve ferağına ilişkin ilişik kesme belgesinin bu vergi dairesince yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde tarafınıza verileceği tabiidir.

 

Ayrıca, başvurunuzda anneannenize ait veraset ve intikal vergisi beyannamesinin anneniz tarafından verilmiş olması halinde anneanneniz için yeniden veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeniz söz konusu değildir.

—————————————————————————————————————

 

Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 01.07.2009

 

Sayı : B.07.1.GİB.0.60/6000-2522

 

VİVK Md. 19

 

 

Benzer Konular:

  1. VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ AÇISINDAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLEME GÜNÜ VE VERGİYE ESAS DEĞERİ
  2. VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ AÇISINDAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLEME GÜNÜ VE VERGİYE ESAS DEĞERİ
  3. MURİSTEN İNTİKAL EDEN TİCARİ SERMAYENİN DEĞERLEMESİ
  4. KAMULAŞTIRILAN YERLERİN MALİKLERİNİN ÖLMÜŞ OLMASI HALİNDE VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ
  5. ivazsız intikal ve ivazlı intikal nedir?
line
footer

Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.