Ticarî İşletme Ticaret Unvanı ve İşletme Adı (Madde 39-53) | 6102 SAY.TTK

ÜÇÜNCÜ KISIM

Ticaret Unvanı ve İşletme Adı

A) Ticaret unvanı

I – Kullanma zorunluluğu

1. Genel olarak

MADDE 39- (1) Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır.

(2) Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Ayrıca, tacirin işletmesiyle ilgili olarak kullandığı her türlü kâğıt ve belgede, tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi, tacir sermaye şirketi ise taahhüt edilen ve ödenen sermaye, internet sitesinin adresi ve numarası gösterilir. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde, sırasıyla yönetim kurulu başkan ve üyelerinin; müdürlerin ve yöneticilerin adları ile soyadları gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır.

2. Tescil

MADDE 40- (1) Her tacir, ticari işletmenin açıldığı günden itibaren onbeş gün içinde, ticari işletmesini ve seçtiği ticaret unvanını, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirir.

(2) Her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı notere onaylattırdıktan sonra sicil müdürlüğüne verir. Tacir tüzel kişi ise, unvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzaları da notere onaylattırılarak sicil müdürlüğüne verilir.

(3) Merkezi Türkiye’de bulunan ticari işletmelerin şubeleri de bulundukları yerin ticaret siciline tescil ve ilan olunur. Ticaret unvanına ve imza örneklerine ilişkin birinci ve ikinci fıkra hükümleri bu işletmelere de  uygulanır.  Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça merkezin bağlı olduğu sicile geçirilen kayıtlar şubenin bağlı bulunduğu sicile de tescil olunur. Ancak, bu hususta şubenin bulunduğu yer sicil müdürlüğünün ayrı bir inceleme zorunluluğu yoktur.

(4) Merkezleri Türkiye dışında bulunan ticari işletmelerin Türkiye’deki şubeleri, kendi ülkelerinin kanunlarının ticaret unvanına ilişkin hükümleri saklı kalmak şartıyla, yerli ticari işletmeler gibi tescil olunur. Bu şubeler için yerleşim yeri Türkiye’de bulunan tam yetkili bir ticari mümessil atanır. Ticari işletmenin birden çok şubesi varsa, ilk şubenin tescilinden sonra açılacak şubeler yerli ticari işletmelerin şubeleri gibi tescil olunur.

II – Ticaret unvanının şekli

1. Gerçek kişiler

MADDE 41- (1) Gerçek kişi olan tacirin ticaret unvanı 46 ncı maddeye uygun olarak yapabileceği ekler ile kısaltılmadan yazılacak adı ve soyadından oluşur.

2. Tüzel kişiler

a) Kollektif ve komandit şirketler

MADDE 42- (1) Kollektif şirketin ticaret unvanı, bütün ortakların veya ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek bir ibareyi içerir.

(2) Adi veya sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ticaret unvanı, komandite ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek bir ibareyi içerir. Bu şirketlerin ticaret unvanlarında komanditer ortakların adları ve soyadları veya ticaret unvanları  bulunamaz.

b) Anonim, limited ve kooperatif şirketler

MADDE 43- (1) Anonim, limited ve kooperatif şirketler, işletme konusu gösterilmek ve 46 ncı madde hükmü saklı kalmak şartıyla, ticaret unvanlarını serbestçe seçebilirler.

(2) Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.

c) Tacir sayılan diğer tüzel kişiler ve donatma iştiraki

MADDE 44- (1) Ticari işletmeye sahip olan dernek, vakıf ve diğer tüzel kişilerin ticaret unvanları, adlarıdır.

(2) Donatma iştirakinin ticaret unvanı, ortak donatanlardan en az birinin adı ve soyadını veya deniz ticaretinde kullanılan geminin adını içerir. Soyadları ve gemi adı kısaltılamaz. Ticaret unvanında ayrıca donatma iştirakini gösterecek bir ibare de bulunur.

d) Ortak hükümler

MADDE 45- (1) Bir ticaret unvanına Türkiye’nin herhangi bir sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş bulunan diğer bir unvandan ayırt edilmesi için gerekli olduğu takdirde, ek yapılır.

3. Ekler

MADDE 46- (1) Tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında, üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte bulunmamak, gerçeğe ve kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla; her ticaret unvanına, işletmenin özelliklerini belirten veya unvanda yer alan kişilerin kimliklerini gösteren ya da hayalî adlardan ibaret olan ekler yapılabilir.

(2) Tek başlarına ticaret yapan gerçek kişiler ticaret unvanlarına bir şirketin var olduğu izlenimini uyandıracak ekler yapamazlar.

(3) “Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Millî” kelimeleri bir ticaret unvanına ancak Bakanlar Kurulu kararıyla konabilir.

4. Ticaret unvanının devamı

MADDE 47- (1) Ticari işletme sahibinin veya bir ortağın ticaret unvanında yer alan adı kanunen değişir veya yetkili makamlar tarafından değiştirilirse unvan olduğu gibi kalabilir.

(2) Kollektif veya komandit şirkete ya da donatma iştirakine yeni ortakların  girmesi hâlinde ticaret unvanı değiştirilmeksizin olduğu gibi kalabilir. Bu şirketlerden birinin ticaret unvanına adı dâhil olan bir ortağın ölümü üzerine mirasçıları onun yerine geçerek şirketin devamını kabul eder veya şirkete girmemekle beraber bu hususta izinlerini yazılı şekilde bildirirlerse şirket unvanı olduğu gibi bırakılabilir. Şirketten ayrılan ortağın adı da yazılı izni alınmak şartıyla şirket unvanında kalabilir.

5. Şubeler

MADDE 48- (1) Her şube, kendi merkezinin ticaret unvanını, şube olduğunu belirterek kullanmak zorundadır. Bu unvana şube ile ilgili ekler yapılabilir.

(2) 41 ve 45 inci maddeler şubenin ticaret unvanı hakkında da uygulanır.

(3) Merkezi yabancı ülkede bulunan bir işletmenin Türkiye’deki şubesinin ticaret unvanında, merkezin ve şubenin bulunduğu yerlerin ve şube olduğunun gösterilmesi şarttır.

6. Ticaret unvanının devri

MADDE 49- (1) Ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak başkasına devredilemez.

(2) Bir işletmenin devri, aksi açıkça kabul edilmiş olmadıkça, unvanın da devri sonucunu doğurur. Devir hâlinde devralan, unvanı aynen kullanma hakkına sahiptir.

III – Ticaret unvanının korunması

1. İlke

MADDE 50- (1) Usulen tescil ve ilan edilmiş olan ticaret unvanını kullanma hakkı sadece sahibine aittir.

2. Bildirim ve ceza

MADDE 51- (1) Bütün mahkemeler, memurlar, ticaret ve sanayi odaları, noterler ve Türk Patent Enstitüsü görevlerini yaparlarken bir ticaret unvanının tescil edilmediğini, kanun hükümlerine aykırı olarak tescil edildiğini veya kullanıldığını öğrenirlerse durumu yetkili ticaret sicili müdürüne ve Cumhuriyet savcılığına bildirmek zorundadırlar.

(2) 39 ilâ 46 ve 48 inci madde hükümlerini ihlal edenler ve 49 uncu maddeye aykırı olarak ticaret unvanını devredenlerle devralan ve kullanan kimseler, 38 inci maddenin birinci fıkrasına göre cezalandırılırlar.

3. Unvanına tecavüz edilen kimsenin hakları

MADDE 52- (1) Ticaret unvanının, ticari dürüstlüğe aykırı biçimde bir başkası tarafından kullanılması hâlinde hak sahibi, bunun tespitini, yasaklanmasını; haksız kullanılan ticaret unvanı tescil edilmişse kanuna uygun bir şekilde değiştirilmesini veya silinmesini, tecavüzün sonucu olan maddi durumun ortadan kaldırılmasını, gereğinde araçların ve ilgili malların imhasını ve zarar varsa, kusurun ağırlığına göre maddi ve manevi tazminat isteyebilir. Maddi tazminat olarak mahkeme, tecavüz sonucunda mütecavizin elde etmesi mümkün görülen menfaatinin karşılığına da hükmedebilir.

(2) Mahkeme, davayı kazanan tarafın istemi üzerine, giderleri aleyhine hüküm verilen kimseye ait olmak üzere, kararın gazete ile yayımlanmasına da karar verebilir.

B) İşletme adı

MADDE 53- (1) İşletme sahibi ile ilgili olmaksızın doğrudan doğruya işletmeyi tanıtmak ve benzer işletmelerden ayırt etmek için kullanılan adların da sahipleri tarafından tescil ettirilmesi gerekir. Tescil edilen işletme adları hakkında da 38, 45, 47, 50, 51 ve 52 nci maddeler uygulanır.

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU MADDELERİ (*)
Başlangıç (Madde 1-10) | 6102 SAY.TTK
Ticarî İşletme Tacir (Madde 11-23) | 6102 SAY.TTK
Ticarî İşletme Ticaret Sicili (Madde 24-38) | 6102 SAY.TTK
Ticarî İşletme Ticaret Unvanı ve İşletme Adı (Madde 39-53) | 6102 SAY.TTK
Ticarî İşletme Ticaret Haksız Rekabet (Madde 54-63) | 6102 SAY.TTK
Ticarî İşletme Ticarî Defterler (Madde 64-88) | 6102 SAY.TTK
Ticarî İşletme Cari Hesap (Madde 89-101) | 6102 SAY.TTK
Ticarî İşletme Acentelik (Madde 102-123) | 6102 SAY.TTK
Kollektif Şirket Genel Hükümler (Madde 124-210) | 6102 SAY.TTK
Kollektif Şirketin Niteliği ve Kuruluşu (Madde 211-216) | 6102 SAY.TTK
Kollektif Şirket Ortaklar Arasındaki İlişkiler (Madde 217-231) | 6102 SAY.TTK
Kollektif Şirketin ve Ortakların Üçüncü Kişilerle İlişkileri (Madde 232-242) | 6102 SAY.TTK
Kollektif Şirketin Sona Ermesi ve Ortağın Ayrılması (Madde 243-266) | 6102 SAY.TTK
Kollektif Şirketlerde Tasfiye (Madde 267-303) | 6102 SAY.TTK
Komandit Şirketin Niteliği ve Kuruluşu (Madde 304-307) | 6102 SAY.TTK
Komandit Şirket Ortaklar Arasındaki İlişkiler(Madde 308-316) | 6102 SAY.TTK
Komandit Şirketin ve Ortakların Üçüncü Kişilerle Olan İlişkileri(Madde 317-327) | 6102 SAY.TTK
Komandit Şirketin Sona Ermesi ve Tasfiyesi (Madde 328) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Genel Hükümler, Kuruluş ve Temel İlkeler (Madde 329-358) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Yönetim Kurulu (Madde 359-396) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Denetleme (Madde 397-406) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Genel Kurul (Madde 407-451) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Esas Sözleşmenin Değiştirilmesi (Madde 452-475) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Pay ve Sermaye Koyma Borcu (Madde 476-483) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Menkul Kıymetler (Madde 484-506) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Kâr, Kazanç ve Tasfiye Payı (Madde 507-513) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirketin Finansal Tabloları, Yedek Akçeler (Madde 514-528) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Sona Erme ve Tasfiye (Madde 529-548) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Sorumluluk (Madde 549-561) | 6102 SAY.TTK
Anonim Şirket Cezaî Hükümler (Madde 562-563) | 6102 SAY.TTK
Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket (Madde 564-572) | 6102 SAY.TTK
Limited Şirket Tanım ve Kuruluş (Madde 573-588) | 6102 SAY.TTK
Limited Şirket Sözleşmesinin Değiştirilmesi (Madde 589-592) | 6102 SAY.TTK
Limited Şirket Ortakların Hak ve Borçları (Madde 593-615) | 6102 SAY.TTK
Limited Şirketin Organları (Madde 616-635) | 6102 SAY.TTK
Limited Şirket Sona Erme ve Ayrılma(Madde 636-644) | 6102 SAY.TTK
Kıymetli Evrak Genel Hükümler (Madde 645-653) | 6102 SAY.TTK
Kıymetli Evrak Nama Yazılı Senetler (Madde 654-657) | 6102 SAY.TTK
Kıymetli Evrak Hamile Yazılı Senetler (Madde 658-669) | 6102 SAY.TTK
Kambiyo Senetleri Poliçe (Madde 670-775) | 6102 SAY.TTK
Kambiyo Senetleri Bono veya Emre Yazılı Senet (Madde 776-779) | 6102 SAY.TTK
Kambiyo Senetleri Çek (Madde 780-823) | 6102 SAY.TTK
Kıymetli Evrak Kambiyo Senetlerine Benzeyen Senetler ve Diğer Emre Yazılı Senetler (Madde 824-831) | 6102 SAY.TTK
Kıymetli Evrak Makbuz Senedi ve Varant (Madde 832-849) | 6102 SAY.TTK
Taşıma İşleri Genel Hükümler (Madde 850-855) | 6102 SAY.TTK
Taşıma İşleri Eşya Taşıma (Madde 856-893) | 6102 SAY.TTK
Taşıma İşleri Taşınma Eşyası Taşıması (Madde 894-901) | 6102 SAY.TTK
Değişik Tür Araçlar ile Taşıma (Madde 902-905) | 6102 SAY.TTK
Taşıma İşleri Yolcu Taşıma (Madde 906-916) | 6102 SAY.TTK
Taşıma İşleri Komisyoncusu (Madde 917-930) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Gemi (Madde 931-937) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Geminin Kimliği (Madde 938-953) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Gemi Sicili (Madde 954-995) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Gemi Mülkiyet ve Diğer Aynî Haklar (Madde 996-1060) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Donatan ve Donatma İştirakir (Madde 1061-1087) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Kaptan (Madde 1088-1118) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Gemi Kira Sözleşmeleri (Madde 1119-1130) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Zaman Çarteri (Madde 1131-1137) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Navlun (Denizde Eşya Taşıma) Sözleşmesi (Madde 1138-1245) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Zamanaşımı (Madde 1246) | 6102 SAY.TTK
Deniz Ticareti Deniz Yoluyla Yolcu Taşıma Sözleşmesi (Madde 1247-1271) | 6102 SAY.TTK
Deniz Kazaları Müşterek Avarya (Madde 1272-1285) | 6102 SAY.TTK
Deniz Kazaları Çatma (Madde 1286-1297) | 6102 SAY.TTK
Deniz Kazaları Kurtarma (Madde 1298-1319) | 6102 SAY.TTK
Deniz Kazaları Gemi Alacakları (Madde 1320-1327) | 6102 SAY.TTK
Deniz Kazaları Sorumluluğun Sınırlanması ve Petrol Kirliliği Zararının Tazmini (Madde 1328-1349) | 6102 SAY.TTK
Deniz Kazaları Cebrî İcraya İlişkin Özel Hükümler (Madde 1350-1400) | 6102 SAY.TTK
Sigorta Hukuku Genel Hükümler (Madde 1401-1452) | 6102 SAY.TTK
Sigorta Türlerine İlişkin Özel Hükümler Zarar Sigortaları (Madde 1453-1486) | 6102 SAY.TTK
Sigorta Türlerine İlişkin Özel Hükümler Can Sigortaları (Madde 1487-1520) | 6102 SAY.TTK
TÜRK TİCARET KANUNU SON HÜKÜMLER (Madde 1521-1535) | 6102 SAY.TTK

———————————————————————————————————————————————————————————————————————–

(*) Kanun No :6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu

Kabul Tarihi :13/01/2011 Tarihinde TBMM ‘de Kabul Edilmiştir.

Resmi Gazete :14 Şubat 2011 PAZARTESİ Günü 27846 Sayılı Resmî Gazetede Yayınlanmıştır.

(**) Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun (6103 Sayılı Kanun)

Benzer Konular:

  1. Ticarî İşletme Tacir (Madde 11-23) | 6102 SAY.TTK
  2. Komandit Şirketin Niteliği ve Kuruluşu (Madde 304-307) | 6102 SAY.TTK
  3. Limited Şirket Sözleşmesinin Değiştirilmesi (Madde 589-592) | 6102 SAY.TTK
  4. Kıymetli Evrak Nama Yazılı Senetler (Madde 654-657) | 6102 SAY.TTK
  5. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket (Madde 564-572) | 6102 SAY.TTK
line
footer

Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.