5228 sayılı Kanun’un 6. maddesi ile değiştirilen 213 sayılı VUK’un 160. maddesinin 3. fıkrası hükmü gereğince Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan Genel Yazı[MB. Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 21.12.2004 tarih ve B.07.0.GEL.071/7100-113/61518 sayılı Genel Yazısı.]’da belirtilen esaslar aşağıda açıklanmıştır.
İlgili Genel Yazı’nın I/B.2 bölümünde 31.07.2004 tarihinden sonra işini terk ettiği tespit edilen mükellefler hakkında yapılacak işlemler belirtilmiş ve (I/B.2.1) bölümünde, “Ticari, zirai veya mesleki kazanç sahibi gerçek kişiler ve ortaklıklar ile tüzel kişi mükelleflerden, birbirini izleyen iki döneme ait katma değer vergisi beyannamesini vermeyenlerin işyeri ve ikametgah adreslerinde, ayrıca tüzel kişi mükelleflerin kanuni temsilcilerinin ikametgah adreslerinde, katma değer vergisi beyannamesi verilmeyen son dönemi izleyen ay içerisinde gerekli yoklama işlemleri yapılarak, ilgililerin işlerini ne zaman terk ettikleri, işyerinin yoklama tarihindeki durumu, işyerinde başkaları faaliyet gösteriyorsa hangi tarihten itibaren orada faaliyet gösterdikleri, mükellefin mesleği ile ilgili teşekkül, birlik veya oda kayıtlarında yer alan bilgiler ile işyeri ve ikametgah adreslerinin bulunduğu yer muhtarlık kayıtları araştırılarak, adres değişikliği yapılıp yapılmadığı hususları tespit edilecektir. Yukarıda belirtilen araştırma ve yoklamaların tamamlanmasını takip eden otuz gün içinde mükellefin bilinen adreslerinde, dosyadan sorumlu servis şefinin de katıldığı ikinci bir yoklama yapılarak, ilgilinin bilinen adreslerinde bulunamadığını teyit eden bir yoklama fişi tanzim edilecektir. Yapılacak araştırma ve yoklamalar sonucunda, işini terk ettiği tespit edilen, bilinen adreslerinde bulunamayan ve başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilemeyen mükelleflerin mükellefiyet kayıtları, ilgili müdür yardımcısının önerisi ve vergi dairesi müdürünün onayı ile terkin edilecektir. Bu işlemler en geç katma değer vergisi beyannamesi verilmeyen son dönemi izleyen dördüncü ayın sonuna kadar tamamlanacaktır. İşlemlerin süresinde ve eksiksiz olarak sonuçlandırılması hususu vergi dairesi müdürleri tarafından titizlikle takip edilecektir.” şeklinde açıklama yapılmıştır.
Vergi daireleri genel yazıda belirtilen esaslar doğrultusunda işlem tesis ederek yazıda belirtilen şartlara uyan mükelleflerin mükellefiyetlerini re’sen terk ettirmektedirler. Ancak bu şekilde mükellefiyeti terk ettirilen şirketlerin Ticaret ve Sanayi Odası kayıtları silinmeyip, Ticaret Sicil Memurluklarınca terk işlemi tescil ve ilan edilmediği için bu şekilde mükellefiyeti terk ettirilen şirketlerin ortaklarının Sosyal Güvenlik Kurumu üyelikleri askıda kalmakta ve ileride telafisi mümkün olmayan sıkıntılara yol açmaktadır. Mükellefiyetleri vergi dairelerince re’sen terk ettirilen şirketlerin ortakları paylaşacak şirket mal varlığı olmadığından bir araya gelemedikleri için Ticaret ve Sanayi Odası üyeliklerini sona erdirmeleri ile ticareti terk ettiklerini Ticaret Sicil Memurluğuna tescil ettirmeleri mümkün olamayacağı için vergi dairelerince re’sen terk tarihi esas alınarak Ticaret ve Sanayi Odasınca üyeliklerinin sona erdirilmesi ile Ticaret Sicil Memurluğu’nca aynı tarih esas alınarak işi terk ettiğinin tescil edilmesi kamu yararına olacaktır. İlgili oda ve ticaret sicil memurluklarınca terk işlemi yapılarak fuzuli olarak kayıt tutma işleminin sona erdirilmesi ilgili kurumları bir külfetten kurtaracaktır.
Benzer Konular:
Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım:http://websitesitr.com/