Emsal kira bedeli uygulamasına ilişkin bu hüküm; esas itibariyle, gayrimenkullerin bedelsiz olarak 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesinde belirtilmiştir.Buna göre ““kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılar Bina ve arazide emsal kira bedeli yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5’idir. Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve haklarının maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanunu’nun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10’udur”denilmektedir.
Ancak aynınmaddede boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları maksadıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması ile binaların mal sahiplerinin usul, füra veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumlarında emsal kira bedeli esasının uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Emsal kira bedeli getirilmesindeki temel gaye gayrimenkullerin bedelsiz olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesinde belirtilenler dışındaki kişilerin kullanımına tahsis edilmesi veya kira bedelinin tespit edilememesi halleri ile kira gelirlerinin muvazalı olarak gerçek değerinin altında beyan edildiği durumlarda vergi güvenlik müessesesi olarak kullanılmak amacıyla getirilmiştir.
Emsal kira bedeli uygulamasında esas olan öncelikle intifaına bırakılan gayrimenkulun mesken mi esas yoksa işyeri olarak mı intifaına bırakıldığının, daha sonra mesken veya işyeri olarak intifaına bırakılan gayrimenkulun usul, füru veya kardeşlerine mi yoksa bunların dışındakilerin intifaılarına mı bırakıldığının bilinmesi gerekecektir.
Bedelsiz olarak veya düşük bedelle başkalarının intifaına bırakılan gayrimenkuller için bu gayrimenkullerin mesken veya işyeri olup olmadığına bakılmaksızın emsal kira bedeli esas uygulanacaktır. Emsal kira bedeli ise, özel mercilerce takdir edilmiş kirası, bu suretle takdir edilmiş kiranın mevcut değilse Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5’i olacaktır. Ancak, elde edilen kira gelirinin kira sözleşmesi, ödemeye ilişkin banka dekontu veya havale makbuzu vb. gibi belgelerle veya kiracının ifadesiyle ispat veya tevsik edildiği durumlarda ayrıca emsal kira bedelinin karşılaştırılmasının yapılması söz konusu olmaması gerekir. Sözü edilen ispat veya tevsik işlemine ise ancak beyan edilen kira gelirin gerçek durumu yansıtmadığına ilişkin belirtilerin bulunması ve vergi idaresinin yetkililerince talep edilmesi durumunda gerek bulunmaktadır.Buna göre, gayrimenkulün emlak vergisi değerinin yüzde 5’ini esas olarak değil, elde edilen kira gelirinin esas alınması gerekmektedir
Örneğin 4369 sayılı Kanunla emlak vergi değerleri artırılan emlak vergi matrahına göre hesaplanan emsal kira bedelinin, gerçek kira geliri çok üstünde olmuştur. Bu nedenle artırılan gayrimenkulün emlak vergisi değerinin yüzde 5’i değil, kiraya ilişkin yukarıda belirtilen tevsik edici belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, gerçek kira bedelinin esas alınması gerekir.
Binaların mal sahiplerinin usul, füru veya kardeşlerinin dışında kilerine bedelsiz olarak gerek ikametine tahsis edilen, gerek işyeri olarak intifaına bırakılan gayrimenkuller için, emsal kira bedeli esasının uygulanması gerekir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesinin 2 numaralı bendine göre, bedelsiz olarak binaların mal sahiplerinin usul, füru veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilen gayrimenkuller için emsal kira bedeli esası uygulanmayacaktır. Ancak bedelsiz olarak usul, füru veya kardeşlerin intifalarına bırakılan işyerleri ise, bu işyerleri için emsal kira bedeli esası uygulanacak ve emsal kira bedeli de, Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5’i olacaktır.
Öte yandan, binaların mal saliplerinin usul, füru veya kardeşlerine nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunmaması, başka bir ifade ile işyeri kirası karşılığı olarak hesaplarında gider göstermemesi halinde, söz konusu gayrimenkulden dolayı nakden veya hesaben bir ödemenin söz konusu olmaması nedeniyle emsal kira bedelinin tevkifata tabi tutulmayacak usul, füru veya kardeşleri tarafından elde edilmiş gayrimenkul sermaye iradı olarak Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5’inin beyan edilmesi gerekecektir.
Emsal Kira Bedeli Uygulamasını Bir Örnekle Açıklayalım;
Ayşe Hanım ; 2009 yılında Ankara’daki dairelerinden Birisini çok yakın bir Arkadaşına 1 yıl boyunca kira almadan bedelsiz olarak ikametine tahsis etmiştir. Ayşe Hanım Ayrıca Başka bir Dairesini de kiraya vermiş ve her ay ( 12 ay süresince) 100 TL kira tahsil etmiştir.Ayşe Hanım Bağlı olduğu belediyedeki Emlak dairesine giderek (Ya da kendisi hesaplayıp) Dairelerinin emlak değerini ögrenmiş, 1.ci dairesinin emlak değeri 50.000,00 TL,2.cı dairesinin emlak değeri 75.000,00 TL dır. Ayşe Hanım’ın Konut Kira geliri Beyanındaki Vergisel Durumu Nedir?
Adım 1: Ayşe Hanım bir yıl İçerisinde Tahsil Ettiği Kira bedeli 100×12=1.200,00 TL.dır. Hemen aklımıza 2.600,00 Sınırını geçmediği için Ayşe Hamım Beyan vermeyecek gibi bir kavram gelebilir! Fakat Beyan durumunu Emsal Kira değeri esasına göre değerlendirdiğimizde, Ayşe Hanım’ın kira Beyannamesi vermesi gerekecektir. Şöyle ki;
1.ci daire Emlak Değerinin % 5 i=2.500,00 TL
2.ci Daire Emlak Değerinin %5 i =3.750,00TL
Toplam 6.250,00TL
Adım 2: Ayşe Hanım 2009 yılında gerçek elde ettiği 1.200,00 TL tutar,emlak değerinden 6.250,00TL den küçük olduğu için Ayşe Hanımın Konut Kira beyanı “Emsal kira bedeli uygulaması” esasına göre 6.250,00TL üzerinden işlem görecektir. Bu demektir ki; Ayşe Hanım’ın 2009 yılı kira gelirleri, Emsal kira bedeli esas alınarak hesaplanacaktır.Emsal kira bedeli her konut için ayrı ayrı hesaplanır.
Adım 3:Ayşe Hanım ;2009 konut kirası 6.250,00Tl istisna tutarından büyük olduğu için 2009 kira beyannamesini verecek ve ayrıca 2.600,00Tl İstisnasından da yararlanacaktır. Buna göre; Ayşe Hanım Götürü gider yöntemini tercih ettiğini varsayarsak,
Toplam Kira geliri; + 6.250,00 Tl
İstisna – 2.600,00Tl
Safi İratlar +3.650,00TL
%25 Götürü Gider - 912,50TL
Vergi matrahı 2.737,50TL
Vergi 410,63TL
Ayşe Hanım Bu vergiyi 31 Mart ve 31 Temmuz Olmak üzere 2 taksitte ödeyerek Kira beyanı Yükümlülüklerini yerine getirmiş olacaktır.
Adres:Rağıp Tüzün Mah.Taşkın Sok.No:20 Yenimahalle/ANKARA Tel:(+90 312) 344 98 22 Mail:[email protected]
Tüm hakları ©2009-2010 Kanber KILINÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir üzerinde saklıdır.