-Çalışmak Üzere İkamet İzni : 5683 sayılı Yabancıların Türkiye`de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun’un 3. maddesinin 2. fıkrası uyarınca; iş tutmak maksadıyla Türkiye`ye gelen yabancılar, geldikleri tarihten itibaren bir ay zarfında ve her halükârda çalışmaya başlamazdan evvel ikamet tezkeresi almış bulunmalıdırlar.
Bu durumda, Türkiye’ye çalışmak amacıyla yurtdışından çalışma vizesi alarak gelmiş olan yabancıların, en geç 30 gün içerisinde ve çalışmaya başlamazdan evvel ikamet tezkeresi alması gerekmektedir.
2-İkamette Kesinti : İkamet tezkeresi hamili olup ta yurtdışına çıkış yapan ve sona eren ikamet tezkeresini geçerli bir nedeni olmaksızın altı ay içerisinde uzattırmayan veya Türkiye’de olmasına rağmen tezkeresinin süresini yine altı ay içerisinde uzattırmamak suretiyle ülkede izinsiz ikametli olarak bulunması anlamına gelir.
3- İkamet Tezkeresi İçin Müracaat Süresi; Çeşitli amaçlara yönelik uzun veya kısa süreli vizelerle veya vize muafiyeti, bandrol veya kaşe vizelerle Türkiye’ye gelen yabancıların, 5683 sayılı kanunun 3 üncü maddesi ile bu maddenin uygulamasını gösteren ve yukarıda detayları verilen 1961 tarihli Kararname çerçevesinde ikamet tezkeresi almaları gerekmektedir.
Örneğin, Bir yıllık ikamet hakkı bahşeden uzun süreli bir vize ile Türkiye’ye gelen bir Alman vatandaşının üç ayın sonunda, aynı tür bir vize ile gelen bir Ürdün vatandaşının ise bir aydan sonra, (Ancak, talep edenlere giriş tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ikamet tezkeresi düzenlenebilir.) Üç aylık vize muafiyeti ile gelen bir yabancının üç ayın sonunda,
Üç aydan az sürelere sahip vize muafiyeti veya diğer vizelerle gelenlerin bu sürelerinin sonunda,
İkamet tezkeresi bulunanların, tezkerelerinin bitim tarihinden itibaren 15 gün içinde,
Türkiye’de çalışacak yabancıların ise çalışmaya başlamadan evvel, emniyet makamlarından ikamet tezkeresi almaları icap etmektedir.
Dolayısıyla yabancıların ikamet tezkeresi almadan kalabilecekleri sürenin sonu, aynı zamanda tanzim edilen ikamet tezkerelerinin başlangıcı olmaktadır. Bu arada, çalışma, öğrenim, araştırma, uzun süreli kalma gibi amaçlarla dış temsilciliklerimizden vize alarak gelen yabancılara ise talepleri halinde giriş tarihi esas alınarak da İkamet tezkeresi tanzim edilebilecektir.Ancak, bandrol ve ka
şe vizelerle veya vize muafiyetinden istifade ederek gelen yabancılara verilecek ikamet izinlerinde bu vizelerin bitiş tarihi ikamet tezkeresinin başlangıcı olarak kabul edilecektir.
Uzun süreli ikamet hakkı bahşeden vizelerle gelip, yukarıda öngörülen süreler içinde müracaat ederek ikamet tezkeresi almayan yabancılardan, Türkiye’den çıkışları sırasında, 492 sayılı Harçlar Kanununa istinaden her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenerek Resmi Gazetede yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren harç miktarlar üzerinden hesaplama yapılarak, ihlalde bulundukları tarihteki harç miktarının bir kat fazlası alınmak suretiyle cezalı ikamet harcı ve ikamet tezkeresi bedeli tahsil edilmektedir.
a- İlk defa ikamet izni alacaklar : Bu yabancılar, vize veya vize muafiyet süresi içerisinde başvuru yapmak zorundadırlar.
b- İkamet tezkeresi almış olup da süresini uzatacak yabancılar : Bu yabancıların tezkere süresinin bitiminden itibaren izinlerini on beş gün içerisinde uzatabilme hakları mevcuttur. Bu itibarla Türkiye’de ikamet tezkeresi alan ve ikametinin sona ermesinden itibaren on beş gün içerisinde yurdumuzdan çıkış yapan yabancılardan kat’i suretle cezalı ikamet harcı ve defter bedeli alınmamaktadır. Bu nedenle ilgililerin fazladan ceza ödememeleri için zamanında başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
4-İkamet tezkerelerinin Yenilenmesi ve Sürelerinin Uzatılması :
a- Türkiye’de ikamet tezkerelerini yenilemek veya süresini uzatmak isteyen yabancılar bu tezkerede yazılı sürenin sona ermesinden itibaren on beş gün içerisinde Emniyet makamlarına bizzat veya bilvasıta müracaat ederek yenisini almaya veya süresini uzattırmaya yükümlüdür.
b- Süresi biten ikamet tezkereleri üzerinde en fazla dört defa uzatma işlemi yapılabilir.
c- Yabancının konumu değişmiş olsa dahi (adres, iş, statü, medeni hal ve ikamet tezkeresini aldığı ilden başka bir ile nakil v.b. durumlardaki değişiklikler) kendisine ikamet izni verilecek ise uzatmanın aynı tezkere üzerinde yapılması gerekmektedir
A-İKAMET TEZKERELERİNİN SÜRESİ VE UZATILMASI;
ikamet tezkerelerinin süresi beş seneliktir. Karşılıklılık ilkesi uyarınca bu süre, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığı tarafından, daha uzun veya daha kısa olarak tespit edilebilir.
Süresi biten ikamet tezkeresi üzerinde en fazla dört defa uzatma işlemi yapılabilir. İkamet tezkerelerinin dört defaya kadar temdit edilmesi, 5683 Sayılı Kanunun 4360 Sayılı Kanunla Değişik 9’uncu maddesinin bir gereğidir. Bu sebeple, daha önceden hangi amaçla alınmış olursa olsun, dört defa uzatma hakkı dolmamış ise aynı tezkere üzerinden temdit işlemi yapılır.
5- İkamet Tezkerelerini Kaybedenler : İkamet tezkerelerini kaybedenler derhal ilgili makama müracaatla yenisini almaya mecburdurlar. Bunlara kaybettikleri ikamet tezkerelerinin süresince muteber olmak üzere yeniden ikamet tezkeresi verilir. Bunların yerine verilecek yeni ikamet tezkerelerinden harca tabi olanlar için 492 Sayılı Harçlar kanununda yazılı harçların yarısı alınır.
6-Türkiye’den Ayrılanların İkamet Tezkereleri : Süresi bitmiş dahi olsa ikamet tezkereleri çıkış esnasında yabancıdan alınmayacaktır.
7- İkamet Kesintisi: Mazeretsiz olarak Türkiye’deki İkametine altı aydan fazla ara veren yabancıların daha sonra yapacakları ikamet izin taleplerinde önceden almış oldukları ikamet izinlerinin toplamı dikkate alınmaz. Bu kişiler hakkında Türkiye’de ilk defa ikamet izni talebinde bulunan yabancılar gibi işlem yapılır.
Ancak yabancının tedavi, öğrenim, askerlik görevi yapmak gibi mücbir sebeplerle yurt dışında kalmaları halinde ikamet iznindeki ara verilen süre altı ayı geçse dahi, ikamet iznine ara vermiş sayılmaz. Bu gibi kişilerden mazeretini ortaya koyacak bilgi ve belgeler talep edilir. (sağlık raporu, eğitim ve öğretim gördüğüne veya askerlik görevini yaptığına ilişkin belge, v.s.)
B.KİMLİK KARTI İLE GİRİŞ YAPAN YABANCILARIN İKAMET İZNİ İŞLEMLERİ; Avrupa Konseyine üye devletlerin vatandaşlarının kimlik kartlarıyla pasaportsuz olarak giriş yaptıktan sonra üç ayın sonunda Türkiye’de evlilik yaptıkları bahis konusu edilerek, bu ve buna benzer ikamet izni talepleri hususunda nasıl hareket edileceği hususu sorulmaktadır.
1 Aralık 1961 tarih ve 10972 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan, Avrupa Konseyi Üyesi devletler Arasında Kişilerin Seyahatleri ile ilgili Avrupa Anlaşmanın 1/1 Maddesi, Avrupa konseyi üyesi ülke vatandaşlarının pasaport yerine kimlik kartlarıyla seyahatlerini öngörmekle birlikte, maddenin diğer bentlerinde kimlik kartının bahşetmiş olduğu hakkın sınırları çizilmiştir.
Yine anlaşmanın 1.Maddesinin 2 ve 3 bentlerinde, söz konusu kolaylığın sadece üç ayı geçmeyen ziyaretler için geçerli olacağı, başka bir tarafın topraklarına üç aydan fazla süren ikamet için veya kazanç teminini izleyen bir amaçla girildiği taktirde, muteber pasaport ve vize talep edileceği hükme bağlanmıştır.
Bu sebeple, 1 Aralık 1961 tarih ve 10972 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan, Avrupa Konseyi Üyesi devletler Arasında Kişilerin Seyahatleri ile ilgili Avrupa anlaşması.uyarınca kimlik kartını kullanarak Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra üç ayın dolmasına rağmen çıkış yapmayarak herhangi bir amaca istinaden ikamet izni talep eden yabancıların muteber bir pasaport ibraz etmesi ve ikamet tezkeresinin pasaport bilgileri üzerinden tanzim edilmesi gerekmektedir.
C.TÜRKİYE’YE VİZE İLE VEYA VİZE MUAFİYETİNDEN İSTİFADE EDEREK GELEN YABANCILARIN İKAMET TEZKERELERİNİN TANZİMİNDE BAŞLANGIÇ OLARAK ESAS ALINACAK SÜRELER;
Yabancıların ikamet tezkeresi almalarıyla ilgili husus, 5683 Sayılı Kanunun 3. maddesi 1 inci fıkrasındaki;
“Türkiye’de bir aydan fazla kalacak yabancılar bu müddet bitmeden ikamet tezkeresi almak için gerekli beyannameyi doldurmak üzere yetkili emniyet makamlarına bizzat veya bilvasıta müracaat etmekle ödevlidirler. Bu beyanname hiçbir harç ve resme tabi değildir” şeklindeki ifadeyle yer almıştır.
Bu fıkradaki ikamet tezkeresine ilişkin bir aylık süre, 04.08.1961 tarihinde yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca; NATO Anlaşmasıyla bağlı bulunduğumuz devletler ile, Avrupa Konseyine dahil üye memleketler ve aynı zamanda kendileri ile vize muafiyeti anlaşması yapmış olduğumuz devletler vatandaşlarına üç ay olarak uygulanmıştır. Bakanlar Kurulu tarafından 24 Mart 2001 tarihinde kabul edilen
“AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı”nda yer alan AB Vize Negatif Listesine uyum sağlanması için AB’nin vize uyguladığı ancak Türkiye’nin vizeden muaf tuttuğu 19 ülkeye vize uygulamasına başlanılmış, yine 24.07.2003 tarih ve 25178 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ulusal Program uyarınca da ülkemiz, vizeden muaf olan 10 ülkeye daha 2004 yılı sonu itibariyle vizeye tabi ülkeler kapsamına alacaktır.
Bu durumda, Türkiye’ye giriş için vize muafiyeti sona erdirilen bu ülkeler vatandaşlarının da, 1961 tarihli Bakanlar Kurulu Kararından yararlandırılmaları mümkün olamayacağından, 5683 Sayılı Kanunun 3. maddesi gereğince 1 aydan sonra ikamet tezkeresi almaları zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Böylece, uygulanmasında bir takım zorluklar bulunan 1961 tarihli Bakanlar Kurulu Kararındaki üç aylık sürenin, vize süreleri yeterli olan tüm yabancılar için uygulanabilir hale getirilmesini sağlayacak değişikliğe gidilmesi kaçınılmaz olmuştur.
Bu nedenle, 5683 Sayılı Kanunun 3. maddesinde belirtilen ikamet tezkeresi alma zorunluluğuna ilişkin 1 aylık sürenin, 3 ay olarak uygulanması hususunda, Dışişleri, Maliye ve Turizm Bakanlıkları ile Bakanlığımız mutabakatı sonucunda, aynı Kanunun 30. maddesine dayanılarak çıkarılan ve bugüne kadarki uygulamaya yön veren 1961 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.
Bunun yerine, aşağıda metni yazılı yeni Bakanlar Kurulu Kararı 08.01.2004 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır (RG: 08.01.2004-25340).
“5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun’un 3 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki bir aylık sürenin, vize muafiyet süresinin veya yabancının hamili olduğu vize etiketinde belirtilen ikamet süresinin yeterli olması kaydı ile, 90 gün olarak uygulanması; Dışişleri Bakanlığının 28.07.2003 tarihli ve 285611 sayılı yazısı üzerine, adı geçen Kanunun 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 22.12.2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.”
Söz konusu değişiklikle birlikte, Türkiye’ye vize alarak veya vize muafiyetinin sağlamış olduğu kolaylıktan yararlanarak gelmiş olan yabancıların, ne kadar süre sonra ikamet tezkeresi alacaklarına ilişkin uygulamalar değişmiştir.
Daha önce açıklanan 5683 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrasına ilişkin uygulama esasları, bundan böyle yukarıda yazılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde yeniden düzenlenerek aşağıya çıkarılmıştır.
Buna göre;
1)90 Gün Uygulaması
Yasal olarak Türkiye’ye giriş yapan yabancılar, ülke ayırımı yapılmaksızın; vize muafiyet süresi veya yabancının hamili olduğu vize etiketinde ikamet izni olarak belirtilen süresi en az 90 gün olan yabancılar, Türkiye’de 90 güne kadar ikamet tezkeresi almadan kalabileceklerdir.
Örnek 1:Türkiye ile Almanya arasında Alman vatandaşları açısından tek taraflı olarak uygulanan vize muafiyeti kolaylığı bulunmaktadır. Bu süre 90 gündür. Alman vatandaşlarının genellikle vize muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirdikleri turistik amaçlı seyahatlerinde, eskiden olduğu gibi, 90 gün boyunca ikamet tezkeresi almaksızın kalabileceklerdir.
Örnek 2: Hırvatistan vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti uygulamamız iki ay (60 gün) dır. Buna göre, bu muafiyetten yararlanarak Türkiye’ye gelen bir Hırvat vatandaşı, ancak iki ay süresince ikamet tezkeresi almayacaktır. İki ayın sonunda, Türkiye’de kalmaya devam edecek ise 5683 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi 1 inci fıkrası uyarınca ikamet tezkeresi almış olması gerekecektir. Çünkü, Bakanlar Kurulu Kararında geçen 90 günlük sürenin ikamet tezkeresi alınmadan kullanılabilmesi için vize veya vize muafiyet süresinin en az 90 gün süreli olması gerekmektedir. (Şayet Hırvat vatandaşı Türkiye’nin dış temsilciliklerinden altı ay ikamet süreli vize alarak gelmiş olsa idi, ikamet tezkeresi almadan kalabileceği süre 90 gün olarak uygulanacaktı.)
Örnek 3: Suriye vatandaşlarının Türkiye’ye seyahatleri konsolosluk vizesine tabidir. Dolayısıyla Suriye vatandaşları Türkiye’ye gelmeden önce Türkiye’nin Suriye’deki temsilciliğine başvuruda bulunarak vizesini alması gerekmektedir. Bu şekilde 20 gün ikamet süreli akraba ziyareti, turistik, tedavi gibi amaçlarla vize alarak gelen bir Suriye vatandaşı, 20 günün sonunda Türkiye’de kalmaya devam edecek ise vize süresinin 90 günden az olması nedeniyle, 20 günün sonunda ikamet tezkeresini almış olması gerekecektir.
2)90 Gün Uygulamasında Bandrol Vizeler
Bazı ülke vatandaşlarına Hudut kapılarında verilmekte olan bandrol vizelerin süreleri; 15 gün, bir ay (30 gün) iki ay (60 gün ) ve üç ay (90 gün) olarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla, ikamet süresi 90 günü aşan bandrol vize uygulaması söz konusu değildir.
Bu durumda, bandrol vizelerle Türkiye’ye giriş yapan yabancılar, bandrol vizelerinde ikamet izin süresi olarak yazılı olan süreden daha fazla Türkiye’de kalmaya devam edecekler ise bandrol vizelerindeki süreleri bitmeden önce ikamet tezkeresi almaları gerekecektir.
3)5683 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi dışında belirlenen ikamet tezkeresi süreleri
3.a) Milli veya milletlerarası tarih-kültür ve güzel sanatlar, şenlikler, festivaller, spor müsabakaları münasebetiyle veya Bakanlar Kurulu’nca tayin olacak yerlere ziyaret, tedavi veya hava değiştirme maksadı ile “turist” damgalı (vizenin amaç bölümünde “turist” ya da “turizm” yazan) giriş vizeleri ile gelen yabancılar, vizelerinde ikamet bakımından sınırlama getiren bir kayıt yoksa 5683 Sayılı Kanunun 5. maddesi uyarınca dört ay (120 gün),
3.b)Seyahat maksadıyla veya yukarıdaki fıkrada yazılı maksatlarla Türkiye’ye müşterek pasaportlarla gelen yabancılar, vize muafiyet süresi veya vizelerindeki ikamet süresi yeterli ise üç ay (90 gün),3.c) Triptik vesikaları ve giriş karneleriyle gelen yabancılar vize muafiyet süresi veya vizelerindeki ikamet süresi yeterli ise 5683 Sayılı Kanunun 6. maddesi uyarınca
dört ay (120 gün),
3.d) Kuzey Atlantik Anlaşmasına (NATO) taraf ülkelerin “kuvvet mensupları”, 1954 tarihli Kuvvetlerin Statüsüne Dair Anlaşma uyarınca görevleri süresince,.3.e) Türkiye’de bulunan yabancı
diplomatik misyon mensupları görevleri süresince, (Dışişleri Bakanlığınca verilen kimlik kartı ile ikamet edenler)
3.f)Uluslararası kuruluşların Türkiye’de görev yapan personeli görevleri süresince, (Dışişleri Bakanlığınca verilen kimlik kartı ile ikamet edenler) ikamet tezkeresi almadan kalabileceklerdir.
Ancak, “d, e ve f” maddelerinde belirtilen yabancıların, görevlerinin sona ermesinden itibaren bir ay içerisinde ikamet tezkeresi müracaatında bulunmaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde çıkış yapanlara cezalı ikamet harcı uygulanmaz. (5683 Sayılı Kanun, Md.29.)
8.Ülkemizde Akademik Araştırma Ve Öğretim Çalışmaları İçinde Aktif Görev Alan Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanları İle Eş Ve Çocuklarına Yönelik 492 Sayılı Kanunun 88/ C Maddesin Uygulaması;
Bilindiği gibi 492 sayılı Kanunun 88/ c maddesinde “Devlet İl Özel İdareleri, Belediyeler, İktisadi Devlet Teşekkülleri ve bunlara bağlı resmi müesseseler tarafından istihdam edilen profesör ve uzmanlarla, bunların iş sahibi olmayan eş ve çocuklarına harçsız ikamet tezkeresi verileceği hükme bağlanmıştır.
Bu hükümden hareketle, sadece devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim elemanlarına harçsız ikamet tezkeresi verilebileceği akla gelmekte ise de, Kanunun oluşumunu sağlayan öğelerden “maksat unsuru” göz önüne alınarak, ülkemizde akademik araştırma ve öğretim olgusu içinde aktif görev alan yabancı uyruklu öğretim elemanları ile eş ve çocuklarına ilgi genelge çerçevesinde tanzim edilecek ikamet tezkerelerinin, ister devlet ister vakıf üniversitelerinde olsun, harçsız olarak düzenlenmektedir.
E. 4112 SAYILI KANUN KAPSAMINDA OLAN ESKİ TÜRK VATANDAŞLARINA YÖNELIK UYGULAMA(PEMBE KART)
Çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’de yabancı muamelesine tabi tutulma endişesi, vatandaşlarımızın yabancı devlet vatandaşlığına geçmekten vazgeçip yurtdışındaki haklarından feragat etmelerine neden olunca, Türk vatandaşlığını kaybetmenin sonuçlarını düzenleyen 403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29 ncu maddesi, bilindiği üzere 07.06.1995 tarih ve 4112 Sayılı Kanun ile değiştirilmiştir.
Böylece, doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da sonradan Bakanlar Kurulundan çıkma izni almak suretiyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişiler ve bunların kanuni mirasçıları diğer yabancılardan ayırt edilmiş ve Türkiye Cumhuriyetinin milli güvenliğine ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydı ile bu kişilerin Türkiye’deki bazı haklarının devamına imkan tanınmıştır. Bu haklar; ülkede ikamet, seyahat, çalışma, miras, taşınır-taşınmaz mal iktisabı ve ferağı gibi haklardır. Uygulamaya ilişkin esaslar aşağıya çıkartılmıştır.
1-“4112 Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” kanunda belirtilen haklardan yararlanmak isteyen kişilere istekleri üzerine yurt dışında konsolosluklar, yurt içinde ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerince verilmektedir.
2-403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 32 nci maddesine göre,maddede belirtilen şartların varolması halinde küçük çocukların,vatandaşlıktan izinle çıkan baba ve analarına bağlı olarak isimleri “Türk vatandaşlığından Çıkma Belgesi” nde yer aldığından,bu çocuklar için de “4112 Sayılı Kanununla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” düzenlenmektedir.(Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 01.08.2000 tarih ve B050NÜV0070002.145.111-49051 sayılı yazıları.)
3-Bu belgenin sağladığı haklardan yararlanabilmek için belgenin ibraz edilmesi zorunludur.
4-4112 Sayılı Kanun kapsamında olan yabancılara verilmekte olan “4112 Sayılı Kanunla saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” (Pembe Kart), hukuken yabancı olmuş kişilere ve sadece kanunla belirlenmiş bazı haklara ilişkin işlemlerde kullanılmak üzere verilmekte olup, hiçbir zaman “kimlik” olarak algılanmaması gerekmektedir.
5-Bu kişiler, Türkiye’de Türk vatandaşlarının olduğu kurallara göre çalışabileceklerinden, yabancıların tabi olduğu mevzuat çerçevesinde kendilerinden çalışma izni ve çalışma vizesi alınması gibi prosedürleri yerine getirmeleri istenilmez.
6-Söz konusu kanunun tanıdığı haklardan yararlanmak isteğe bağlı olduğundan, Pembe Kart Hamili olmasına rağmen bir takım gerekçelerle yabancı muamelesine tabi tutulmak isteyenlere, talepleri doğrultusunda yabancı işlemi (ikamet tezkeresi verilmesi vs.) uygulanır.
Ancak, Pembe Kart Hamili eski Türk vatandaşları, istek ve iradeleri dışında Pembe Kartın getirdiği haklardan vazgeçmeleri hususunda zorlanmayarak kendilerine telkinde bulunulmaz.
7-Pembe Kart hamili olup da Türkiye’de öğrenim, çalışma yada başka amaçlarla ikamet izni talep edenlerin ikamet tezkereleri;
a-Öğrenim, çalışma, turizm, akraba ziyareti, tedavi gibi maksatlarla ikamet izni talep edenlere verilecek tezkereler, şahısların talepleri doğrultusunda verilir.
b-Tanzim edilecek ikamet tezkere süreleri, 5683 Sayılı Kanunun 4360 Sayılı kanunla değişik 9 uncu maddesine göre ikamet tezkerelerinde azamî sınır olarak belirlenen 5 yılı aşamayacak şekilde tanzim edilir (resen).
c-Pembe Kart hamili olan kişilerin, doğumla Türk vatandaşı olup da izin almak suretiyle başka bir ülke vatandaşlığına geçen kişiler olması sebebiyle, tanzim edilecek ikamet tezkerelerinden, 210 Sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu gereğince alınması gereken tezkere bedeli hariç, 492 sayılı Harçlar kanunun 88 nci maddesinin (e) bendinde belirtilen “Türk aslından olup Türk Kültürüne bağlı ecnebi uyruklular” kapsamında ikamet tezkeresi harcı alınmadan tanzim edilir.
8-Söz konusu şahısların Türkiye’ye girişte vize alma yükümlülükleri bulunmadığından bu kişilerden kesinlikle vize harcı tahsil edilmez.
9-Yine bu belge hamilleri,Türkiye’de ikamet tezkeresi almaksızın Türk vatandaşı gibi ikamet edebileceklerinden, kendilerinden vize süresi bittiği gerekçesi ile herhangi bir cezalı harç ve ikamet tezkeresi bedeli alınmaz.
MÜRACAAT BELGELERİ
1-Uzun Süreli İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Her ay için 300 $’ lık banka hesap belgesi veya döviz alım satım belgesi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
2-Turistik Amaçlı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. 1 Adet Renkli İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı ve fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
4. Her ay için 1000 $’ lık banka hesap belgesi veya döviz alım satım belgesi
5. T.C.vatandaşının noterden taahhütnamesi
NOT :
1. Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
2. Vize süresi geçenlerin başvurusu kabul edilmez.
3. Bir takvim yılı içerisinde 1 defa turistlik amaçlı ikamet tezkeresi verilir.
4. İkamet İşlemleri İçin yabancı uyruklu şahısın bizzat başvurusu gerekmektedir
5. Taahhüt verecek şahıs evli ise eşlerin her ikisinin de noterden taahhütname vermesi gerekmektedir
3-Çalışma Amaçlı İkamet Tezkeresi Almak İçin Gerekli Belgeler
ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞMA
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Çalışma Bakanlığından Gelen İzin Yazısının Aslı ve Fotokopisi
6. Şirketin imza sirküleri noter onaylı sureti veya belgenin aslı ile birlikte fotokopisi
7. Şirketin Faaliyet belgesi noter onaylı sureti veya belgenin aslı ile birlikte fotokopisi (İçinde bulunduğumuz yıl tarihli olacak.)
8. Şirketin vergi levhası noter onaylı sureti veya belgenin aslı ile birlikte fotokopisi
9. Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi noter onaylı sureti veya belgenin aslı ile birlikte fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Yabancı Uyruklu Şahısın Yerine Vekaleten Müracaatta Bulunacak Olan Kişinin Noterden Tasdikli Vekaletnamesinin Aslı ve vekilin kimlik fotokopisi
EV HIZMETLERINDE ÇALISMA
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Çalışma Bakanlığından Gelen İzin Yazısının Aslı ve Fotokopisi
6. İş verenin nüfus cüzdanı fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Yabancı Uyruklu Şahısın Yerine Vekaleten Müracaatta Bulunacak Olan Kişinin Noterden Tasdikli Vekaletnamesinin Aslı ve vekilin kimlik fotokopisi
ÖĞRETMEN OLARAK ÇALIŞMA İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Çalışma Bakanlığından Gelen İzin Yazısının Aslı ve Fotokopisi
6. Kurum ile çalışan arasında yapılmış olan sözleşmenin aslı ve fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Yabancı Uyruklu Şahısın Yerine Vekaleten Müracaatta Bulunacak Olan Kişinin Noterden Tasdikli Vekaletnamesinin Aslı ve vekilin kimlik fotokopisi
4-Öğrenim Amaçlı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Yeni tarihli öğrenci belgesİ
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* İlk müracaat ise öğrenim vizesi istenir.
5-Çıkışa Teminen İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.) ( 2 Adet )
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Pasaportun süresi bitmiş ise : konsolosluğundan almış olduğu seyahat belgesi .
* Bir takvim yılı içerisinde 1 defa çıkış tezkeresi verilir.
* İkamet İşlemleri İçin yabancı uyruklu şahsın bizzat başvurusu gerekmektedir
* Dönüş Biletlerinin Yanlarında Bulunması Gerekmektedir.
6-Refakat Amaçlı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
T.C. VATANDAŞI EŞE REFAKAT İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. T.C.vatandaşı eşin 2 adet fotoğrafı
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* İkamet işlemleri müracaatı için eşlerin her ikisinin de hazır bulunması gerekmektedir
* T.C. vatandaşı eşi ceza evinde veya askerde bulunanlar durumlarını gösterir resmi yazı getirmelidir
* T.C. vatandaşı eşin nüfus cüzdanını ibraz etmesi zorunludur
* İlk Müracaatlarda evlilik belgesinin aslı ve fotokopisini belge Türkçe değilse noter tasdikli tercümesini getirmelidir.
İKAMET TEZKERELİ EŞE REFAKAT İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. İkametli eşin tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* İlk müracaat işlemlerinde evlilik belgesinin noter tasdikli tercümesinin aslı gerekir
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi
* İlk Müracaatlarda evlilik belgesinin aslı ve fotokopisini belge Türkçe değilse noter tasdikli tercümesini getirmelidir.
TC VATANDAŞI ÇOCUĞA REFAKAT İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Her ay için 300 $’ lık banka hesap belgesi veya döviz alım satım belgesi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* T.C. vatandaşı çocuğun nüfus cüzdanını ibraz etmesi zorunludur
* İlk müracaat işlemlerinde çocuğun doğum belgesi yabancı bir dilde ise Noter tasdikli tercümesi istenir
* İlk müracaat işlemlerinde çocuk Türkiye’de doğduysa nüfus dairesinden alınan mernis doğum belgesi istenir.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi
T.C. VATANDAŞI ANNE BABAYA REFAKAT İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* İlk müracaat işlemlerinde çocuğun doğum belgesinin noter tasdikli tercümesinin aslı.
* T.C. vatandaşı ebeveynin nüfus cüzdanını ibraz etmesi zorunludur..
* T.C.vatandaşı anne babaya refakat edecek şahsın 18 yaşını doldurmamış olması gereklidir.
* İlk müracaat işlemlerinde anne ve baba;
o Anne ve baba boşanmış ise mahkemenin verdiği velayet kararı,
o Ayrı yaşıyorlar ise diğer ebeveynin muvafakat namesi,
o Ebeveynlerden biri ölmüş olması durumunda ölüm belgesi,
o Ebeveynlerden biri gaip ise mahkemenin verdiği gaiplik belgesi istenir.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
* Anne ve Babanın Noterden Tasdikli Taahhütnamesi
* Çocuğun işlem sırasında hazır olması gerekir.
İKAMETLİ ANNE BABAYA REFAKAT İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Ebeveynlerinin ikamet tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Çocuk daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi
* İlk müracaat işlemlerinde çocuğun doğum belgesinin noter tasdikli tercümesinin aslı.
* İkametli anne babaya refakat edecek şahsın 18 yaşını doldurmamış olması gereklidir.
* İlk müracaat işlemlerinde anne ve baba;
o Anne ve baba boşanmış ise mahkemenin verdiği velayet kararın noter tasdikli tercümesinin aslı,
o Ayrı yaşıyorlar ise diğer ebeveynin muvafakat namesinin tercümesinin noter tasdikli aslı,
o Ebeveynlerden biri ölmüş olması durumunda ise ölüm belgesin noter tasdikli tercümesinin aslı,
o Ebeveynlerden biri gaip ise mahkemenin verdiği yokluk belgesinin noter tasdikli tercümesinin aslı istenir.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
* Anne ve Babanın Noterden Tasdikli Taahhütnamesi
* Çocuğun işlem sırasında hazır olması gerekir.
7-Öğretim Görevlisi Amaçlı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Üniversite ile Yabancı Öğretim Görevlisi Arasında Yapılmış Olan Sözleşmenin aslı ve fotokopisi
6. Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığınca Verilen Çalışma İzin Yazısı
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
8-İş Görüşmesi ve Montaj Amaçlı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Dış Temsilciliklerimizden ( Konsolosluktan ) Alınmış İş Görüşmesi yada Montaj Amaçlı Vize
6. Şirketin faaliyet belgesinin noter tasdikli aslı
7. Şirketin vergi levhasının noter tasdikli aslı
8. Şirketin ticaret sicil gazetesinin noter tasdikli aslı
9. Şirketin imza sirkülerinin noter tasdikli aslı
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* İş görüşmesi ve montaj amaçlı ikamet tezkeresi bir takvim yılı içerisinde bir defa düzenlenir
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
9-Staj Amaçlı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Dış Temsilciliklerimizden ( Konsolosluktan ) Alınmış Staj Amaçlı Vize
6. Staj yapacağı kurumdan staj sürelerini gösterir belge(Antetli Kağıda).
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Üniversitelerarası öğrenci değişim programları çerçevesinde staj yapmak üzere davet edilen öğrencilerden “DAVET MEKTUPLARI”nı ibraz etmeleri istenir
10-Tedavi Amaçlı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Tedavi gördüğü kurumdan, İl sağlık müdürlüğünce onaylatılmış heyet raporu
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Vize süresi geçenlerin başvurusu kabul edilmez
* Tedavi Görecek yabancının 1. Derece Yakınları (Eş- Anne – Baba ve Çocukları) Refakat Alabilir. (Refakatçilerden Eş Noterden Tasdikli Evlilik Belgesi, Anne Baba ve Çocuk Doğum Belgesini getirmelidir.Belgeler Türkçe Değilse Noter Tasdikli Tercümesi)
11-Sportif Faaliyet Amaçlı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. İlgili Federasyondan Çalışma İzin Yazısı
6. Kulüple yapılmış olan sözleşmenin aslı ve fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
12-Sirk Gösteri Amaçlı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Dış Temsilciliklerimizden Alınmış Sirk Gösterisi Amaçlı Vize
6. Şirketin faaliyet belgesinin noter tasdikli aslı
7. Şirketin vergi levhasının noter tasdikli aslı
8. Şirketin ticaret sicil gazetesinin noter tasdikli aslı
9. Şirketin imza sirkülerinin noter tasdikli aslı
10. Şirket ve sirk arasında yapılan sözleşmenin aslı ve fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
3-Haymatlos Iskat Mülteci ve Sığınmacı İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. 1 adet tam kapaklı pembe renkli telli karton dosya
4. İkamet tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Pasaportu olan şahısların, pasaportun aslı ve işlem görmüş tüm sayfaların fotokopisini getirmesi gerekir
* Sığınma amaçlı ikamet tezkeresi almak isteyen şahısların Muhsine hatun Mah. Çifte Gelinler cad. No:29 Kumkapı/Fatih adresinde bulunan Göç-iltica ve Vatandaşlık Büro Amirliğimizde ki işlemleri bittikten sonra randevu almaları gerekmektedir.
14-Zayi – Yıpranma İçin İstenilen Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
ÖNEMLİ NOT:
* Yıpranmadan ikamet tezkeresi alacak şahsın tezkeresinin aslı
* Zayi’den ikamet tezkeresi alacakların kayıp ettiği yerin ilçe Emniyet Müdürlüğünden Kayıp Eşya Tutanağı getirmesi gerekir.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi
15-İkamet Kısaltmaları İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. ikamet tezkeresi alacak şahsın tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
* Öğrenim amaçlı ikamet kısaltmalarında, şahsın eğitim gördüğü kurumdan ayrıldığına dair yazı getirmesi gereklidir.
* Çalışma amaçlı ikamet kısaltmalarında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gönderilen çalışma izni iptal yazısı Şube Müdürlüğümüze geldikten sonra müracaat edebilirler.
6-Akraba Ziyareti İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Yanında kalacağı şahsın noterden taahhütnamesi
6. Dış Temsilciliklerimizden alınmış Akraba ziyareti amaçlı vizesi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Vize süresi geçenlerin başvurusu kabul edilmez.
* Bir takvim yılı içerisinde 1 defa akraba ziyareti amaçlı ikamet tezkeresi verilir.
* İkamet İşlemleri İçin yabancı uyruklu şahsın bizzat başvurusu gerekmektedir.
17-Misafir Askeri Personel İçin Gerekli Belgeler
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Misafir olacağı kurumundan, kalacağı süreyi gösterir belge
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
18-MEDENI HAL / KIMLIK BILGILERI / IKAMET ADRESI /IS ADRESI DEGISIKLILERI
MEDENİ HAL DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Şahsın tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfaların fotokopisi
6. 2 Adet Kimlik Bilgileri Değişiklik Formu
ÖNEMLİ NOT:
* Medeni hal değişikliklerinin 15 gün içinde bildirilmesi gerekir
* Her iki eş yabancı uyruklu ise evlilik belgesinin noter tasdikli tercümesinin aslı ve fotokopisi.
* Yabancı eşinden boşanması durumda mahkeme kararının noter tasdikli tercümesinin aslı ve fotokopisi
* Yabancı eşlerden birinin ölümü durumda ölüm belgesinin noter tasdikli tercümesinin aslı ve fotokopisi.
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
KİMLİK BİLGİLERİ DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Şahsın tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfaların fotokopisi
6. 2 Adet Kimlik Bilgileri Değişiklik Formu
7. Doğum belgesinin noter tasdikli tercümesinin aslı ve fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
İKAMET ADRESİ DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. Pasaportun aslı
3. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
4. Şahsın tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfaların fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
İŞ ADRESİ DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Şahsın tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfaların fotokopisi
6. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gelen işyeri adres değişikliği yazısının aslı ve fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
*Vekaleten müracaatta bulunacak kişinin noter tasdikli vekaletinin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
9-DIGER IKAMET MÜRACAATLARI
BAKANLIK EMİRİ İLE İKAMET ALANLAR
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
ÇALIŞMA ÖNCESİ İKAMET TEZKERESİ İÇİN İSTENEN BELGELER
1. İkamet Beyanname Formu
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
3. Pasaportun aslı
4. Pasaportun fotokopisi(Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
5. Şirketin imza sirkülerinin fotokopisi
6. Şirketin yeni tarihli faaliyet belgesinin Fotokopisi
7. Şirketin vergi levhasının fotokopisi
8. Şirketin ticaret sicil gazetesinin fotokopisi
ÖNEMLİ NOT:
* Daha önceden ikamet tezkeresi alınmış ise tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi.
* Yabancı Uyruklu Şahısın ve imza sirkülerinde imza yetkisi bulan şirket yetkilisi ile birlikte bizzat başvurmaları gerekir.
20-2009 Harç Miktarları
ÖNEMLİ NOT:
* HARÇ MİKTARLARI AŞAĞIDA GÖSTERİLMİŞ OLUP HAZIRLIKLI GELİNMESİ GEREKMEKTEDİR.
Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.