Anasayfa / MALİYE BAKANLIĞI ÖZELGELERİ / KİRAYA VERİLEN EV İÇİN YAPILAN HARCAMALARIN GİDER DURUMU

KİRAYA VERİLEN EV İÇİN YAPILAN HARCAMALARIN GİDER DURUMU

Kira gelirine ilişkin olarak verilecek gayrimenkul sermaye iradı beyannamesinde gerçek gider usulünün tercih edilmesi halinde, kira geliri elde edilen gayrimenkul için yapılan kombi ve ankastre fırın harcamalarının maliyet bedeline eklenmek suretiyle amortisman yoluyla hasılattan indirim konusu yapılması mümkün bulunmakla birlikte çamaşır makinesi, kurutma makinesi ve plazma televizyon harcamalarının doğrudan indirim konusu yapılması veya amortisman yoluyla itfa edilmesinin mümkün olmadığı hk.

Özelge talep formunuzda, şahsınıza ait konuttan elde edilecek kira gelirini arttırmak amacıyla konutun yeni alınan kombi, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, plazma televizyon ve ankastre fırınla birlikte kiraya verileceğini belirterek, kiraya verilecek konutla ilgili yapılacak beyaz eşya ve kombi harcamalarının kira gelirlerinin tespitinde gider olarak indirilip indirilemeyeceği hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup, konu hakkında Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinin birinci fıkrasında, maddede sayılan mal ve hakların mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu açıklanmıştır.

Aynı Kanun’un 74. maddesinde; “Safi iradın bulunması için, 21. maddeye göre istisna edilen gayrisafi hâsılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hâsılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:

6. Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar (Amortismana tabi değer, malum ise maliyet bedeli, malum değilse, bina ve arazi için vergi değeri, diğer mallar için Vergi Usul Kanunu’nun 267. maddesinin 3. sırasına göre tespit edilen emsal değeridir);

7. Kiraya verenin yaptığı onarım giderleri (Emlakın iktisadi değerini artıracak surette tevsii, tadili veya bunlara ilaveler yapılması için ihtiyar olunan giderler onarım gideri sayılmaz);…” hükmüne yer ver verilmiştir.

Bu hükme göre, kiralanan gayrimenkullerin onarımı için yapılan giderler gayrisafi hâsılattan indirilebilmektedir. Onarımdan amaç; eskiyen, kırılan, dökülen, yıkılan kısımların tamir veya yeniden yaptırılmasıdır. Onarım giderinin hâsılattan indirilebilmesi için kiraya veren tarafından yapılmış olması gerekir. Ancak bu tür giderlerin gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı önem ve genişlikte olmaması gerekmektedir. Ayrıca söz konusu madde hükmünde; emlakin iktisadi değerini artıracak surette genişletilmesi, değiştirilmesi veya bunlara ilaveler yapılması için yapılan giderlerin onarım gideri sayılmayacağı belirtilmiştir. Onarım gideri olarak kabul edilmeyen bu türden giderlerin hâsılattan indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan 213 sayılı VUK’un 262. maddesinde maliyet bedelinin, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade edeceği belirtilmiştir.

Buna göre, safi iradın tespitinde, kiraya veren tarafından gayrimenkulün iktisadi değerini arttıracak neviden yapılan harcamaların Gelir Vergisi Kanunu’nun 74. maddesinin 7. bendine göre normal onarım gideri olarak dikkate alınması mümkün olmayıp, bu nitelikteki harcamaların gayrimenkulün maliyetine ilave edilmesi gerekmektedir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, kira gelirinize ilişkin olarak verilecek gayrimenkul sermaye iradı beyannamenizde gerçek gider usulünü tercih etmeniz halinde, kira geliri elde ettiğiniz gayrimenkul için yaptığınız kombi ve ankastre fırın harcamalarının maliyet bedeline eklenmek suretiyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 74. maddesinin 6. bendi uyarınca amortisman yoluyla hasılattan indirim konusu yapılması mümkün bulunmakla birlikte çamaşır makinesi, kurutma makinesi ve plazma televizyon harcamalarının doğrudan indirim konusu yapılması veya amortisman yoluyla itfa edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

——————————————————————————————-

Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 29.02.2012

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 70-799

GVK Md. 74

 

 

Ayrıca Bakınız...

DEĞERLİ TAŞ VE ALIŞIMLARINDAN YAPILAN TAKI VE HEYKEL GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

Bakır, pirinç, saf gümüş gibi malzemeleri yarı değerli taşlarla birleştirerek, mumdan kalıplar hazırlayıp metal döküme …

Kanber Kılınç (a) Mesaj Yaz!



Lütfen, Bilgilerinizi Eksiksiz Yazınız! Gönder

Mesajınız Başarılı Olarak Gönderildi!