kat karşılığı inşaat işine bağlı olarak yapılan ve inşa edilen bina veya bağımsız bölümlerin satışını içeren satış vaadi sözleşmesi uyarınca yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.l6.01/GVK-42 Konu :Yıllara sari inşaat işleri hakkında.
……İlgi : ….03.2008 tarih ve 3003 evrak numaralı dilekçeniz
İlgide kayıtlı dilekçenizde sorulan hususlar Bakanlık Makamına intikal ettirilmiş olup konuya ilişkin Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ….06.2008 tarih ve ….sayılı yazıda;
“… Anılan dilekçede Şirketlerinin arsa malikleri ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptıkları ve sözleşmeye göre kendilerine kalan binaların bir kısmının “gayrımenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesinin temliki ve satım vaadi sözleşmesi” uyarınca Al Baraka Türk firmasına devredileceği belirtilerek, anılan firma tarafından inşaat işine ilişkin olarak kendilerine yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı sorulmaktadır.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinde; kurumlar vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Anılan Kanunun 15. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile de, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına sari inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hak ediş ödemeleri vergi kesintisine tabi tutulmuştur. 2006/11447 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu ödemeler üzerinden yapılacak kesinti oranı %3 olarak belirlenmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesinde de, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinde kar veya zararın işin bittiği yıl kati olarak tespit edileceği ve tamamının o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterileceği hükme bağlanmıştır.
Bir işin, Gelir Vergisi Kanununun 42. maddesi kapsamına girmesi için işin; inşaat ve onarma işi olması, taahhüde bağlı olarak başkaları hesabına yapılması ve birden fazla takvim yılına sirayet etmesi gerekmektedir.
Özel inşaat işleri ise bünyesinde istihkak ve hak edişe bağlı taahhüt unsuru taşımayan; ancak, birden fazla takvim yılına sirayet edebilen niteliktedir. Gerek kendi arsası üzerine gerekse başkasının arsası üzerine kat karşılığı bina inşa ederek satma işinin Gelir Vergisi Kanununun 42. maddesiyle düzenlenen birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işleriyle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, arsa malikleri ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapan şirketin, bu sözleşmeye istinaden kendi payına düşen bağımsız bölümleri satış vaadi sözleşmesi ile başka şirkete satması işleminin taahhüde bağlı bir inşaat işi olarak değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla, kat karşılığı inşaat işine bağlı olarak yapılan ve inşa edilen bina veya bağımsız bölümlerin satışını içeren satış vaadi sözleşmesi uyarınca yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
…” denilmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Grup Müdür V.
Benzer Konular:
Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım:http://websitesitr.com/