AVUSTURYA’DA ŞİRKET KURMAK

AVUSTURYA’DA ŞİRKET KURMAK

A. Şirket Türleri

I. Özet

Avusturya Şirketler Hukuku esas olarak aşağıdaki şirket biçimlerini öngörmektedir:

– Limited Şirket (Ltd. Şirket)

– Anonim Şirket (A.Ş.)

– Avrupa tipi Anonim Ortaklık (Societas Europea)

– Kolektif Şirket (Kol.Ş.)

– Komandit Şirket (Kom.Ş.)

– “stille Gesellschaft” (stGes)

– “Eingetragene Erwerbsgesellschaft” (EEG)

– Medeni Hukuk Adi Şirketi (GesbR)

Ltd. Şirketler Avusturya’da en çok rastlanan şirket türüdür. Ticaret siciline kayıtlı olan tüzel kişiliklerin yaklaşık 2/3’ü Ltd. Şirkettir. Ltd. Şirket türünün daha çok tercih edilme sebebi, Ltd. Şirketin şahıs şirketlerinin avantajlarını (hareketlilik ve uyum yeteneği) ve şirket ortaklarının şahsi olarak sorumlu olmamaları avantajlarını birleştirmesinin yanında kuruluş sermayesinin düşük olmasıdır. Bu sebeple bu broşürde Ltd. Şirket tafsilatlı olarak irdelenecek, sair şirket biçimlerine ise kısaca değinilecektir.

II. Limited Şirket

1. Genel açıklama

Ltd. Şirket tüzel kişiliği vardır. Şirket alacaklılarına karşı sınırsız sorumludur. Ortaklar şirketin borçlarından şahsi olarak sorumlu değillerdir. Ancak ortaklara başlangıç sermaye paylarını getirmek vazifesi düşmektedir. Ltd. Şirket ortakları her ortağın kendi sermaye payını getirmesi konusunda şirkete karşı müteselsilen

sorumludurlar. Ltd. Şirketler hukuku 1906 da çıkarılan ve bir hayli değişikliklerle uğrayan Limited Şirketler Kanununda düzenlenmiştir (GmbHG 1906).

2. Şirket Kuruluşu

2.1. Şirket sözleşmesi/ Kuruluş beyannamesi: Noterde düzenleme şeklinde yapılan şirket sözleşmesi asgarî iki kişi (gerçek veya tüzel kişi veya şahıs şirketi) tarafından akdedilir. İdare yetkisine sahip olanların şirket sözleşmesini akdedebilmeleri için noterde düzenlenmiş şirket mukavelesine ekli bu hususta özel yetkiyi içeren vekâletname ile yetkilendirilmiş olmaları gerekmektedir. Noter masrafları Noterlik Tarifesi Kanununa göre belirlenir. Masrafın temel ölçüsü kural olarak şirketin ana sermayesine bağlıdır. Ana sermayenin artırılması söz konusu ise artırılan miktar matrah olarak alınır.

Şirket sözleşmesi aşağıdaki maddeleri mutlaka ihtiva etmek zorundadır:

Ticaret ünvanı ve Şirketin merkezi

İşletmenin konusu

Esas sermayenin miktarı

Her ortağın koyacağı sermayenin miktarı

2.1.1. Ticaret ünvanı ve Şirketin ikametgahı

Ticaret ünvanı, ya işletmenin konusunu içermeli ya da otaklardan birinin adına atıfta bulunmalı ve her halükarda ‘Ltd. Şirket’ (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) ibaresini ihtiva etmelidir. Ticaret ünvanı duruma göre değişik şekillerde kısaltılabilir (mesela: GmbH ya da GesmbH). Şirketin ikametgâhı mutlaka Avusturya’da olmalıdır.

2.1.2. İşletmenin konusu

Bir Ltd. Şirket sigortacılık, ipotek bankacılığı, fon ortaklığı şirketi tarzında bir faaliyet ve siyasal faaliyetler dışında kanunen müsaade edilen her amaç için kurulabilir. Bir Ltd. Şirketin bankacılık faaliyeti yapması Maliye Bakanlığı’nın özel iznine tabidir.

2.1.3. Esas sermayenin miktarı ve konulan sermaye

Asgarî esas sermaye 35.000 Euro dur. Bir ortağın koyabileceği asgarî sermaye ise 70 Euro olmalıdır. Ana sermayenin en az yarısı (17.500 Euro) nakit olarak ödenir. Kalan miktarın şirketin kuruluşunda hemen ödenmesi gerekmez. Bu kalan miktar aynî sermaye olarak da ödenebilir. Sadece iki istisnai durumda esas sermaye tamamıyla ayni sermaye olarak gösterilebilir: Eğer bir Ltd. Şirket yalnızca beş yıldan bu yana mevcut bir veya daha çok şirketin devamını sağlamak amacıyla kurulursa, ya da aynî sermaye ile kuruluşta Anonim Şirketler Hukuku kurallarına riayet edilirse.

2.1.4. Kuruluş beyannamesi

Bir Ltd. Şirket yalnız bir kişi tarafından da kurulabilir. Böyle tek kişilik Limited Şirket kuruluşlarında şirket ana sözleşmesinin yerini şirketin kurulma beyannamesi (kuruluş beyannamesi) alır. Kuruluş beyannamesinin de şirket kuruluş sözleşmesinde olduğu gibi noterde düzenleme şeklinde yapılması gerekir. Şirketin kurulmasına ilişkin beyanname Şirket sözleşmesi için öngörülen kurallara tabidir.

2.2. Şirket Ortakları

Her gerçek veya tüzel kişi bir Ltd. Şirketin ortağı olabilir. Ortakların Avusturya vatandaşı olması yahut ikametgâhlarının Avusturya’da olması zorunluluğu yoktur. Şirket yöneticilerinin Ltd. Şirketin ticaret siciline tescilinden önce atanmaları gereklidir, zira şirket tescilini yalnızca yöneticiler yapmaya yetkilidirler.

2.3. Esas sermayenin ödenmesi

Her ortağın üstlendiği nakdî sermayenin asgarî ¼’ünü yatırması (ancak en az 70 Euro) gerekmektedir. Aynî sermayenin tümü getirilmek zorundadır.

2.4. Ticaret siciline bildirim ve tescil

Ltd. Şirket ancak yetkili Eyalet Mahkemesi (Landesgericht) tarafından ticaret siciline tescille tüzel kişilik kazanır. Ticaret siciline tescil için tüm şirket yöneticilerinin imzası ve noterin onayı gerekmektedir. Aşağıdaki bilgiler mutlaka verilmelidir:

– Ticaret ünvanı

– Şirketi türü

– Şirketin merkezi

– İşyeri adresi

– İhtiyari: Şirket amacının kısaca tarifi (en çok 40 satır)

– Esas sermayenin miktarı

– Yıllık bilanço için bilânço günü

– Şirket yöneticilerinin temsil yetkileri

– Şirket sözleşmesinin (kuruluş beyannamesinin) akdedildiği gün

– Şirket yöneticilerinin isimleri, doğum tarihleri, adresleri, temsil yetkisinin biçimi (tek veya birlikte temsil)

– Ortakların adları, doğum tarihleri yahut ticaret sicili numaraları, adresleri ve konulan sermayeler ve bu sermayelerin ödenen miktarları

– Gerekli durumda: ticarî mümessillerin isimleri, doğum tarihleri ve adresleri ve temsil yetkisinin biçimi (tek veya birliktetemsil)

– Gerekli durumda: denetim kurulu üyelerinin adları, doğum tarihleri, adresleri ve kurul başkanı ve başkan vekilinin kimolduğunun beyanı

– Gerekli durumda: Şirketin faaliyet süresinin tahdidi

– Gerekli durumda: Avusturya’da şube açılması ve adresi

– Gerekli durumda: Mevcut ticaret ruhsatnamesi beyanı

Aşağıdaki evraklar ticaret siciline tescil başvurusuna iliştirilmiş olmalıdır:

– Şirket sözleşmesi (tek kişilik Ltd. Şirket kuruluşunda şirketin kuruluş beyannamesi)

– Şirket yöneticilerinin atanmasına dair noter tasdikli ortaklar kararı

– Tüm şirket yöneticilerinin imzaladıkları noter tasdiki gerekmeyen ortaklar listesi (ortakların adları, doğum tarihleri yahut ticaret sicili numaraları ve ortakların adresleri, her ortağın taahhüt ettiği sermaye ve bu sermaye üzerinden ödenmiş olan miktarların beyanı)

– Tüm şirket yöneticileri tarafından imzalanmış noter tasdiki gerekmeyen şirket yöneticileri listesi (şirket yöneticilerinin adları, doğum tarihleri, adresleri ve temsil salahiyetlerinin başlama tarihleri

– kuruluş anında: Şirketin ticaret siciline tescil günü – ve temsil salahiyetinin biçimi – tek veya birlikte temsil)

– Şirket yöneticilerinin ve ticari mümessillerin noter tasdikli imzaları

– Kanun tarafından öngörülmüş ise (mesela işletmenin konusu bankacılık ise): ilgili resmi makamının izni

– Şirket vergisinin ödendiğine dair Vergi Dairesinden belge (temiz kâğıdı) yahut noter veya avukattan alınan şahsi sorumluluk belgesi (Selbstberechnungserklärung)

– Koyulan sermayenin öngörülen miktarının nakit ödendiğine ve şirket yöneticilerinin tasarruf yetkilerinin karşı alacak nedeniyle sınırlanmadığına dair bir Avusturya bankasının tasdiki

– Şirket yöneticilerinin ana sermayenin ödendiğine dair bir açıklaması (kural olarak ticaret siciline tescil anında mevcut olmalıdır)

– Gerekli durumda: ticaret ünvanının karışma tehlikesi bulunmadığına dair yer itibariyle yetkili Ticaret Odasından alınan rapor

– Gerekli durumda: Denetim kurulunun, kurul başkanının ve başkan vekilinin seçimine ilişkin noter tasdikli şirket ortakları kararı

2.5. Kuruluş halindeki şirket

Şirket sözleşmesinin hazırlanması aşamasında ve şirketin ticaret siciline tescili esnasında ‘kuruluş halindeki şirket diye’ anılan şirket oluşur. Şirketin ticaret siciline tesciliyle birlikte bu kuruluş halindeki şirket sona erer.

2.6. Kuruluş masrafları – tescil harçları

Şirketin kuruluşunda % 1 oranında şirket vergisi ödenmesi zorunludur. Ticaret vergisi ortakların üstlendikleri sermayeler üzerinden belirlenir.

Bir şirket yöneticisi ve iki ortaklı bir Ltd. Şirketin tescili için gerekli olan Mahkeme masrafı 303 Euro dur. Viyana Gazetesine yayınlanacak ilk 5 satır için halihazırda 40 Euro, her ek satıriçin ise 6 Euro ödenmektedir. Kural olarak şirketin kurulması ve kuruluşa ilişkin masraflar kurucular tarafından ödenir. Şirket

sözleşmesinde belirlenmiş azamî meblağ çerçevesinde ortaklar kendileri tarafından ödenen şirketin kuruluş masraflarını talep edebilirler. Ltd. Şirketin ticaret siciline tescili, kuruluşa ilişkin noter tarafından düzenleme şeklinde yapılmış akdin imzalanmasından sonra ortalama iki hafta sürer.

3. Ltd. Şirketin Organları

3.1. Ortaklar Genel Kurulu

Ortaklar Genel Kurulu şirketin en üst karar alma organıdır. Ortaklar Genel Kurulu toplantısına tüm şirket ortakları temsil edilir. Ortaklar Genel Kurulun yetkileri yıllık bilânçonun tespiti, bilânço kârının dağıtılması, her şirket ortağından üstlenilmiş olan sermayenin ödenmesini isteme, ticarî mümessil onanması, şirket ana sözleşmesinin değiştirilmesi, sermaye paylarının devredilmesinin oylanması, şirket yöneticilerinin, denetim kurulu üyelerinin ve denetçinin atanması ve sair konulardır. Ltd. Şirketin yöneticileri Ortaklar Genel Kurulun talimatlarıyla bağlıdırlar. Ortaklar Genel Kurulu yılda en az bir kez toplanmak mecburiyetindedir.

Ancak bazı şirket kararları (yıllık bilânçonun tespit ve kontrolü, bazı durumlarda bilânço kârının dağıtılması, şirket yöneticilerinin yahut denetleme kurulun görevden alınması gibi gündemler) malî yılın her durumda ilk sekiz ayı içerisinde karar verilmesi mecburi olduğundan Ortaklar Genel Kurulu mutlaka malî yılın ilk sekiz ayı içerisinde bir kez toplanmak zorundadır. Bu durumlar hariç Ortaklar Genel Kurulu, şirketin selameti gerektirdiğinde yahut yasa ya da şirket ana sözleşmesinde açıkça öngörüldüğü hallerde toplanır. Ortaklar Genel Kurulu kararları, şayet tüm ortaklar karar verilecek konu hususunda ya da en azından yazılı protokolle karar verilmesi konusunda görüş birliği içersinde iseler, yazılı olarak verilebilir (“Umlaufbeschlüsse”). Alınan kararlar yazıyla tutanağa geçirilir ve ortaklara taahhütlü mektupla tebliğ edilir.

3.2. Şirket yöneticileri

Ltd. Şirket, ortakların noter tasdikli kararıyla en az bir yönetici atamak zorundadır, zira şirketin ticarî sicile tescilini ancak şirket yöneticisi yapabilir. Tabiî ki şirket birden fazla da yönetici atayabilir. Yöneticilerin ikametgâhlarının Avusturya’da olması veya Avusturya vatandaşı olmaları gerekmemektedir. Buna rağmen yine de pratik sebeplerden dolayı yöneticilerden en azından birisinin daimi ikametgâhının veya mutat ikametgâhının Avusturya’da olması tercih edilir.

Şirket yöneticisinin atanması şirket sözleşmesinde de yapılabilir. Ancak bu tarzda yapılan atamalarda şirket ortakları dışında birisi yönetici olarak atanamaz ve ortaklar ancak şirketle ortaklık ilişkileri devam ettiği sürece yönetici olarak atanabilirler. Şirket dışı bir üçüncü kişi asla şirket sözleşmesi ile tayin edilemez. Şirket yöneticisi ortakların alacağı bir kararla her zaman görevinden alınabilir. Mevcut anlaşmalardan kaynaklanan tazminat hakları yine de baki kalır. Şirket sözleşmesi ile atanmış yöneticilerin görevden alınmaları önemli sebeplerle tahdit edilebilir. Yönetici her vakit vazifeden çekildiğini açıklayabilir. Ağır bir sebebin mevcut olduğu durumlarda görevden çekilme hemen geçerli olur, aksi halde görevden çekilme 14 günün geçmesiyle geçerli olur. Eğer görevden çekilme Ortaklar Genel Kurulu gündeminde belirtilmişse Ortaklar Genel Kurula ya da ortaklara açıklanmak zorundadır. Sair yöneticilere ve denetim kurulu başkanına yöneticinin vazifeden geri çekildiği bildirilmelidir. Şayet şirket sözleşmesi yahut ortakların kararı aksini öngörmüyorsa şirket yöneticileri şirketi birlikte temsil ederler. Şirkete yöneltilmiş her açıklama, şirkete taallûk eden her onay yöneticilerden yalnız birisine yöneltilmiş olsa bile şirket için hemen geçerlidir. Şirket ana sözleşmesi, bir ya da daha fazla yöneticinin yalnız başına imzaya yetkili olduğunu yahut bir başka yöneticiyle birlikte yahut da bir ticarî mümessil ile imzaya yetkili olduğunu öngörebilir.

3.3. Denetleme Kurulu

Denetleme Kurulu ticarî yönetimin her faaliyetini denetler. Denetleme Kurulu yalnız belli şartların varlığı halinde kanunen zorunlu olarak atanır (mesela: ana sermayesi 70.000 Euro ve ortakları 50 kişiyi aşan bir şirket için). Kanunun öngördüğü mecburi şartlar pratikte pek nadir rastlandığından ekseri Ltd. Şirketlerde bir Denetleme Kurulu görülmez.

Denetleme Kurulu fiil ehliyetine sahip asgarî 3 gerçek kişiden oluşur. Şirketin yöneticileri yahut şirket memurları olanlar ya da halen 10 Anonim Şirket yahut Ltd. Şirketin denetim kurulunda üye olanlar Denetim Kurulu üyesi olamazlar. Ortaklar tarafından atanan her iki Denetleme Kurulu üyesine karşılık işyeri İşçi Temsilciliği denetleme kuruluna bir üye gönderebilir. Denetleme Kurulu ticarî yönetimin teftişi temsili, şirketin temsil edilmesi ve şirket sözleşmesinde yahut kanunda kendisi için öngörülen vazifeleri yapmak için kurulur. Anonim Şirketlerde olduğunun tersine Ltd. Şirketlerde Denetleme Kurulu, şirket yöneticisinin

tayini ve vazifeden alınmasına yetkili değildir.

3.4. Hesap verme ve Denetleme

Bir Avusturya Ltd. Şirketi ticaret ve vergi hukukuna göre defter tutmak zorundadır. Ltd. Şirket için de tüm diğer tacirler gibi Ticaret Kanununun hesap verme konusundaki hükümleri geçerlidir. Şirket yöneticileri işletmenin gereklerine uygun bir muhasebe ve iç kontrol sistemi yürütmek ve hesap yılının ilk beş ayı içerisinde geçmiş yıla ait yıllık bilânço sunmak zorundadırlar. Yıllık bilânço, kâr ve zarar hesapları ve eklerden ibarettir. Yıllık bilanço dışında, bir de durum raporu hazırlanmak zorundadır. Yıllık bilançonun ve durum raporunun ve icabı halinde şirketler grubu yıllık bilançosu ve şirketler grubu durum raporunun düzenlenmesinden sonra yöneticiler derhal ortaklara birer nüsha göndermek zorundadırlar. Her ortak, olağan Ortaklar Genel Kurulu toplantısından 14 gün önce kendisine sunulan bu evrakları denetlemek için şirket defterlerini inceleyebilir. Geçen hesap yılı için yapılması gereken yıllık bilançonun tespitine ilişkin yapılacak olağan Ortaklar Genel Kurulu, ertesi ticarî yılın ilk sekiz ayı içerisinde toplanmak zorundadır. Büyük ve orta ölçekli Ltd. Şirketlerin ve kanunen Denetleme Kurulu bulundurmak zorunda olan Ltd. Şirketlerin yıllık bilanço ve durum raporları bağımsız denetici tarafından tetkik edilmek zorundadır. Hesap yılının bitişinden en geç dokuz ay sonra yıllık bilanço ve durum raporu şirket yöneticileri tarafından ticaret siciline sunulmalıdır.

3.5. Kâr payları

Kâr payları sadece yıllık bilançoda belirtilen bilânço kârı üzerinden tevzi edilebilir. Ana sermaye ve bağlı ihtiyatlar kâr dağıtımı için kullanılamaz.

B. Yabancı Şirketlerin İkameti

Merkezi yurtdışında olan şirketler Avusturya’da bir şube kurabilirler. Ek ikametin şubenin açılacağı yerin ticaret siciline kaydedilmesi zorunludur. Kayıt zorunludur. Yalnız yabancı bir şirketin yurtiçinde ek bir ikamet almış olması yeni bir yurt içi şirketin kurulduğu anlamına gelmez, bilakis ikametgâh ilmühaberinin konusu yabancı şirketin kendisidir. Şubenin hak ehliyeti yoktur. Hakka ve yükümlülüğe ehil olan yabancı tüzel kişidir. Yabancı şirket, şubenin ticaret ünvanı altında davacı ve davalı olabilir. Yabancı şirket yurtiçinde ikametini belli edecek ek bir ticarî ünvan ile kaydedilebilir (temsilcilik, ikamet, ek ikamet). Yanıltmaya yol açacak bir durum söz konusu ise böyle bir ek ünvan zaruridir. Yine de ticaret ünvanı yabancı ticaret ünvanını içine almalıdır. Ek ikametgâhın alınmasında, böyle bir yabancı şirketin mevcudiyetinin ispatı gerekmektedir. Yabancı Ltd. Şirketlerde ticaret siciline ikametgâhla ilgili kaydedilmesi gereken hususlar şunlardır:

– Yabancı şirketin ünvanı

– Hukuki statü olarak yabancı şirketin bir GmbH olduğu

– Yurtiçi ikametgâhı

– Yurtiçi ikametgahın resmi adresi

– Yabancı şirketin ana sermayesi

– Yabancı şirketin yıllık bilançosu için bilânço günü

– Yabancı şirketin kişisel statüsü

– Yurtiçi temsilcileri

– Yabancı şirketin yöneticisi

Şirketin ikameti konusunda mahkeme tarafından verilmiş ilan ve kurucu veya şirket sözleşmesi noter tarafından onaylı suret olarak talebe iliştirilmelidir.

Şirketin iç ve dış organizasyonuna taalluk eden her tür şirketler hukuku hükmü, yurtdışı şirketinin şahsî statüsünün tabi olduğu devletin hukukuna göre değerlendirilir. Anonim Şirketler Kanunu (AktG) ve Ltd. Şirket Kanununda (GmbHG) ek ikametleri Avusturya’da bulunan yabancı şirketlerin ticaret siciline tescillerine  ilişkin özel düzenlemeler vardır. Yurtiçi şubelere ilişkin bu düzenlemeler EU-GesRÄG 2004 (Avrupa Birliği ŞirketlerHukuku Değişiklikleri) Kanunuyla yeniden düzenlenmiş ve tüm şirket türleri için birbirine oldukça yaklaştırılmıştır. Anonim Şirketler ve Ltd. Şirketlerin Yönetim Kurulu ve/ya şirket

yöneticileri tarafından ne şekilde temsil edileceklerinin detayı ticaret siciline işlenir. Asıl ikametgâhı bir Avrupa Birliği ülkesinde yahut Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ülkesinde bulunan şirketlerin, Avusturya’da bulunan bir daimi temsilci atama imkânları vardır. Fakat asıl ikametgâhı bir Avrupa Birliği ülkesinde yahut Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ülkesinde bulunmayan şirketler, şubenin tüm ticarî faaliyetleri için mutat ikametgâhı Avusturya’da bulunan bir daimi temsilci atamak zorundadırlar. Daimi temsilci şirketi gerek mahkeme önünde gerekse mahkeme dışında temsile yetkilidir. Üçüncü kişilere karşı temsil yetkisi alanının sınırlandırılması geçersizdir. Ortak temsil salahiyetine haiz birden fazla daimi temsilci tayin etmek de mümkündür. Yurtiçinde şubeleri (ek yerleşimleri) olan yabancı sermaye şirketleri yabancı sermaye şirketinin şirket yönetimi veya ikametgâhının herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde olmaması halinde ve şubeye nakdi veya ayni sermaye (“Anlage- und Betriebskapital”) yatırımı yapmaları halinde bunlar esas alınarak şirket vergisi mükellefi olurlar. İkametgâhı veya şirket idaresi herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde olan yabancı sermaye şirketleri şirketler vergisinden muaftırlar. Şirket vergisi yatırılan nakdi ve ayni sermayenin değerinin %1 dir.

D. Vergilendirme

I. Şirketler

1. Kuruluş vergileri

1.1. Taahhüt edilen sermayenin vergilendirilmesi Sermaye şirketleri (A.Ş., Ltd. Şirket) ve şahsi sorumluluğu taşıyan ortak bir sermaye şirketi olan şahıs şirketlerin (örneğin GmbH & Co KG) kuruluşunda üstlenilen ve ödenen sermayenin değeri üzerinden %1 oranında şirket vergisi ödenmesi zorunludur. Ana sermayenin ve şirketlerin ortakları tarafından üstlenilen sermaye miktarlarının artırılmasında ve ayrıca şirket yönetimi ve ikametgâhı herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde olmayan sermaye şirketlerin, şubeye yatırımlarda bulunduğu durumlarda %1 oranında şirket vergisi ödenmesi gerekir.

1.2. Emlâk alım vergisi

Hayatta olanlar arasında bedelli gayrimenkul satışları, şirket kuruşlarıyla beraber yapılan gayrimenkul devirleri ve gayrimenkul sahibi şirketlerin hisselerinin bunların tamamının bir kişide toplanacak şekilde devri emlâk alım vergisine tabidir. Emlâk alım vergisi ödenen bedel üzerinden %3,5 veya hisse birleştirilmelerde gayrimenkullerin değerinin üç katı üzerinden %3,5 dir. Bu vergiden başka tapu siciline yeni bir malik kayıt edildiği takdirde ayrıca emlâk alım vergisi matrahı üzerinden %1 kayıt harcı ödenir.

2. Car vergilendirme

2.1. Kurumlar vergisi

Tüzel kişilerin (özelikle A.Ş. ve Ltd Şirketlerin) kârları 1.1.2005’ten itibaren her durumda %25 kurumlar vergisine tabidir; bu karların ortakla dağıtılmış olup olmaması önem taşımaz. A.Ş. ve Ltd. Şirketler esas sermaye üzerinden %5 oranında asgarî kurumlar vergisi öderler. Ltd. Şirketin asgarî esas sermayesi 35.000 Euro, A.Ş. inin asgarî esas sermayesi ise 70.000 Euro’dur. Buna göre Ltd. Şirketlerin yılık asgarî kurumlar vergisi 1.750 Euro ve Anonim Şirketlerin asgarî kurumlar vergisi 3.500 Euro’dur. Gerçek kişi ortaklar tüzel kişiden kendilerine dağıtılmış temettüler için %25 gelir vergisi ödemek sorundadırlar.

2.2. Mahalli idare vergisi

Mahalli idare vergisine yurtiçinde işçi çalıştıran şirketler tabidir. Mahalli idare vergisi, ödenen işçi ücretlerinin toplamı üzerinden %3’tür. İşgücü devrinde (“Arbeitskräfteüberlassung”) mahalli idare vergisine işgücü devredilen şirket tabidir. Mahalli idare vergisi, gelir ve kurumlar vergisizinin hesabından tenzil edilebilir. Mahalli idare vergisi ailevi yükümlülükler fonu (“Familienlastenaussgleichfonds”) yurtiçinde işçi çalıştıran her işverenin ödemesi gereken prime benzer. Bu işveren primi sırf bir federal rüsumdur. İşveren priminin oranı ödenen aylık işçi ücretleri toplamı üzerinden %4,5’dir.

2.3. Gider vergisi

Katma değer vergisi şeklindeki gider vergisine, şirketler tarafından vergisinin ödenmesi gereken her türlü satışlar tabidir. Vergisinin ödenmesi gereken satışı yapan şirketin ikametgâhının Avusturya’da olup olmaması bu vergi için fark yaratmaz. Vergilendirilen satışlar özelikle şirketlerce yapılan teslim ve ifalar ile ve

yurtiçine yapılan mal ithalatıdır. Vergi oranı %10 veya %20 (müstesna hallerde istisna en %12 veya %16)’dir. Halihazırda normal vergi oranı %20’dir. Şirketler başka şirketlerden kendi hesaplarına yazılan gider vergi miktarlarını kendi vergi borçlarından geri alınabilir vergi olarak tenzil edebilir veya bu vergilerin geri ödenmesini talep edebilirler.

II. Şirket ortakları

Gerçek kişiler gelirleri için gelir vergisi ödemek sorundadırlar. Üst sınır vergi oranı (“Grenzsteuersatz”) gelirin üzerinden %50’dir. Şahıs şirketlerinin ortaklarının kâr payları şirket ortaklarının gerçek veya tüzel kişi olmasına bağlı olarak ya gelir ya da kurumlar vergisine tabidir.

III. Çifte verginin önlenmesi

sözleşmesi Avusturya ile Türkiye arasında çifte verginin önlenmesi sözleşmesi mevcuttur. Bu çifte vergi sözleşmesi gelir ve malvarlığı (özeliklegelir ve kurumlar vergisi) alanlarında çifte vergilendirmeyi engellemek için akdedilmiştir. Avusturya ve Türkiye arasında yeni bir çifte verginin önlenmesi sözleşmesi gündemdedir.

Kanber Kılınç (a) Mesaj Yaz!



Lütfen, Bilgilerinizi Eksiksiz Yazınız! Gönder

Mesajınız Başarılı Olarak Gönderildi!