657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre ücretsiz izinlere ayrılacak olanların, şartları ve izin süreleri

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 108. maddesinin 4. fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen fıkrada, “Yukarıdaki fıkralara göre aylıksız izin verilenlerin bu süreleri (keseneklerinin ve karşılıklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığı’na gönderilmesini kabul etmeleri şartıyla) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.” hükmü yer almıştır.

Anılan Kanun’un 78. maddesinde, “mesleklerine ait öğrenimini bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere:

a) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere,

b) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere, İki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilir. Gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabilir.” denilmiştir.

Bu hükümlere göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre ücretsiz izinlere ayrılacak olanların, şartları ve izin süreleri aşağıda belirtilmiştir.

1- Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirmesi şartıyla Devlet memurlarına, istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

2- Devlet memurlarına 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgelere veya kalkınmada öncelikli yörelere 72. madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz.

3- Doğum yapan memurlara istekleri halinde en çok on iki aya kadar aylıksız izin verilebilir.

4- Yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dâhil) yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurlara yurt içine ve dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri süresince en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların dönüşlerinde, bu Kanun’un 72. maddesi çerçevesinde görev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır.

5- Devlet Memurları Kanunu’nun 78. maddesi ile Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, mesleklerine ait öğrenimi bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirmek, eğitilmek, bilgilerini arttırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere Devlet Memurları Kanunu kapsamına dâhil kurumlarca bunların bütçe imkanlarıyla veya dış burslara dayanılarak personel gönderilmesi mümkün bulunmaktadır.

6- Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 79. maddesine göre, asli Devlet memurlarından, şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine kurumlarınca maaşsız izin verilmesi uygun görülen personel de mesleğine ait hizmetlerde yetişmek, eğitim görmek, bilgisini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere gidebilmektedir. Ancak, bu şekilde yurt dışına gönderilen personele aylıksız izin verilmekte olup, bu süre içindeki hizmetlerin kazanılmış hak aylığındaki değerlendirilmesi mümkün olmamaktadır.

Benzer Konular:

  1. ÇALIŞMA HUKUKUNDA ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASININ YERİ VARMIDIR?
  2. YENİ SOSYAL GÜVENLİK YASASINA GÖRE İŞYERİ KAYIT VE BELGELERİNİ MUHAFAZA VE İBRAZ SÜRELERİ
  3. DEVLET MEMURLARININ TEDAVİ YARDIMI VE CENAZE GİDERLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
  4. 6183 SAYILI KANUNA GÖRE MALVARLIĞI ARAŞTIRMASI
  5. 5510 SAYILI YASAYA GÖRE DEFTER VE BELGELERİN İBRAZI
line
footer

Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.