Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6111 sayılı Kanun, 25.02.2011 tarih ve 1. Mükerrer 27857 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
6111 sayılı Kanuna göre, vergi borcu aslına güncelleme oranının (TEFE/ÜFE) uygulanması ile hesaplanan borçlarını ödeyen mükelleflerin; gecikme faizi ve gecikme zammı ile vergi aslına bağlı olan cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir.
- Vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları,
- Vergi dairelerince takip edilen vergi dışındaki diğer amme alacakları,
- Bazı idari para cezası alacakları için başvurulabilmektedir.
SGK’ya olan borçların hangilerinin yeniden yapılandırma kapsamına girdiği, 6111 sayılı Kanun’un 1. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, 16. maddesi, 17. maddesinin yirmi beşinci fıkrasının (c) bendi ile yirmi altıncı ve otuz birinci fıkralarında düzenlenmiştir.
Buna göre;
- 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) veya (c) bendi kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı, fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi kesenek, kurum karşılığı ve primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim alacakları (2010/Kasım ayı ve önceki aylara ait borçlar), – İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi alacakları,
- Yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışılması nedeniyle tahakkuk eden sosyal güvenlik destek primi alacakları,
- 5510 sayılı Kanun’un geçici 17. maddesine istinaden durdurulan sigortalılık sürelerine ilişkin prim alacakları,
- Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan sigorta primi alacakları,
- İdari para cezası alacakları,
- Damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı alacakları,
- SGK taşınmazlarının kiralanmasından kaynaklanan kira alacakları,
- İş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malûllük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ilgililerden tahsili gereken rücu alacakları,
- SGK tarafından fazla veya yersiz olarak ödendiği tespit edilen gelir ve aylıklara ilişkin alacaklar ile bunlara bağlı gecikme cezası, gecikme zammı ve kanuni faiz alacakları
yeniden yapılandırılacaktır.
Diğer Kamu Alacakları;
Vergi dairelerince takip edilen ve vadesi 31.12.2010 tarihinden önce (bu tarih dahil) olan amme alacakları Kanun kapsamına girmektedir.Bu çerçevede vadesi 31.12.2010 tarihinden önce olan,
- Ecrimisil,
- Kaynak kullanımını destekleme fonu alacakları,
- Destekleme ve fiyat istikrar fonu alacakları,
- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen ve süresinde ödenmediği için vergi dairelerine takip için intikal ettirilen öğrenim ve katkı kredisi alacakları,
- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen ve süresinde ödenmediği için vergi dairelerine intikal ettirilen sulama tesisleri işletme ve bakım ücreti, sulama tesisleri yatırım bedeli gibi alacaklar,
- Doğrudan gelir desteği ödemelerinden geri alınması gereken alacaklar gibi amme alacakları yapılandırılacaktır.
Başvurular, borçluların bağlı oldukları vergi dairelerine 2 Mayıs 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar yapılacaktır. Birden fazla vergi dairesine borçlu olanlar, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekmektedir. Başvurular yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Pişmanlıkla veya kendiliğinden verilecek beyannameler, matrah ve vergi artırımı, stok beyanları elektronik ortamda beyanname verme mecburiyeti olanlarca elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.
Taksitlerin Süresinde Ödenmemesi Durumu:
Ödenecek taksitlerin bir takvim yılında en fazla 2 tanesini süresinde ödememe veya eksik ödeme hali, Kanunu ihlal nedeni sayılmamıştır. Bu durumda diğer taksitlerinizi taksit aylarınızda ödemeye devam edebilirsiniz. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ödenecek ve geç ödenen süre için gecikme zammı oranında bir zamla tahsili gerekecektir. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi, Bir takvim yılında 2’den fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.
Taksitlerinin tamamını Kanunda öngörülen şekilde ödeyemeyen borçlular ödedikleri tutarlar kadar Kanundan yararlanacaktır.
6111 Sayılı Kanunun getirmiş Olduğu avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Birikmiş borçlar enflasyon oranında güncellenerek, faiz ve cezalar silinmekte ve belli bir plan dahilinde ödeme kolaylığı getirilmektedir.
- Mükellef ile vergi idaresi arasındaki davaların sulh yoluyla çözümü yönünde düzenleme yapılmıştır. Davanın bulunduğu safhalara göre önemli indirimler yapılmaktadır.
- İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için Kanundan yararlanılarak ödeme imkanı getirilmekte ve böylece gelecekteki ihtilafların önlenmesi sağlanmaktadır.
- Matrah ve vergi artırımı ile mükelleflere geçmiş vergilendirme dönemi ile ilgili olası risklerini ortadan kaldırma imkanı verilmektedir.
- İşletmelerdeki mallarını beyan ederek kayıt altına almak isteyen, işletmede olmayan mallarını da herhangi bir ceza ödemeden kayıtlardan çıkarmak isteyen mükelleflere önemli avantajlar sağlanmaktadır.
- Pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname vererek vergilerini beyan eden mükelleflere pişmanlık zammı yerine bu vergilerini enflasyon oranında güncelleyerek ödeme imkanı sağlanmaktadır.
- Yapılandırılan borçların taksit ile ödenmesi imkanı getirilmiştir.
- Yapılandırılan borçların kredi kartıyla ödenebilmesi kolaylığı getirilmiştir.
Sonuç;İlgililerin 6111 sayılı yasadan gelen fırsatları bilmeleri önemli bir konudur.Bu bakımdan varsa devlete veya yapılandırma kapsamında olan kurumlara olan borçlarını son günü beklemeden bir an önce bavurularını yapmaları yararlarına olacaktır.Borçlar için başvurular süre ile sınırlı olduğu için kaçırılan fırsatlara meydan vermemek veya “Nasılsa son gün halederiz” mantığının getireceği iş karmaşasına yol açmamak için son günden önce başvuru yapmak her kesim için iyi olur düşüncesindeyim.
Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.